#Gyalogos túrák #Túrák /

Túra Budapest tetején – programajánló

A Normafa az aktív kikapcsolódás tökéletes helyszíne, szó szerint a város teteje – remek terep könnyű túrákhoz.

A Normafa egy vénséges vén bükkfáról kapta nevét, amelynek árnyékában Schódelné Klein Rozália 1840-ben elénekelte Bellini Norma című operájának nagyáriáját. Sajnos a fa a sorozatos viharokat nem élte túl, így, ami maradt belőle, átkerült a Margitszigetre, és egy új bükkfa került a helyére emléktáblával.

A Normafa az aktív kikapcsolódás tökéletes helyszíne, szó szerint a város teteje. Éppen ezért került ide a Csillagvizsgáló, amit egy kétórás vezetett sétán is meg lehet tekinteni, vagy a Csillebérci volt úttörőtábor, ahol egy hatalmas ősfás kalandparkban tudjuk a fák között kifeszített kötélpályákon felmérni ügyességünket. A parkerdőn keresztül futó gyermekvasút nyomvonala máig az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, aminek egyik különlegessége, hogy a vonaton szolgálatot ellátó gyerekek még csak általános iskolások, amivel a világ leghosszabb – majdnem 12 kilométer hosszú – gyerekvasútjának számít. Hétvégén és ünnepnapokon nosztalgia járata is van, ekkor gőzmozdonnyal vagy dízelmozdonnyal közlekedik, ami különleges élmény a kicsik számára – különösen Mikulás idején. A vonat megáll a nevezetességeknél, játszótereknél, így egy egész napos, négyezer forintos családi jeggyel bejárhatjuk az egész hegyet. Kerékpárral is felszállhatunk, ha pótjegyet váltottunk, és ha van elegendő hely.

A Normafa egyik emblematikus pontja a neoromán stílusú, Schulek Frigyes által tervezett Erzsébet kilátó, amelyet 1910-ben adtak át. Éppen száz lépcsőfokon lépdelve jutunk a tetejébe, ahonnan 527 méteres tengerszint feletti magasságból tekinthetünk körbe. Szép időben ellátunk Budapest legtávolabbi csücskébe is, de gyönyörű látványt nyújtanak a Pilis dombjai, sőt, ha szerencsénk van, a Magas-Tátra is látható.

Szintén a Széchenyi hegyre került fel eredeti helyéről, a Hősök teréről az Ybl Miklós által tervezett Gloriette, ami az egyik első fúrt ártézikút fölé tervezett emlékmű volt. Csupán két évig állt eredeti helyén, végül a Széchenyi emlékútra, a Rege út torkolatához került át. A terv szerint kilátó lett volna belőle ezen a helyen, de mára körbenőtték a fák, így a kilátás kevésbé jellemző erre a pontra. Ennek ellenére érdemes ellátogatni a ma is méltóságteljes emlékműhöz.

A budapestieknek persze hagyományosan télen sláger a Normafa, ahol sípálya is működik, ahova hóágyúval tervezik a havat biztosítani. A mesterséges hó helyett választhatjuk persze a nordic walkingot, ami legalább olyan jól átmozgatja az embert, miközben csoportos közösségi sportnak sem utolsó. Személyes kedvencem azonban az ötven éves, 2020-ban felújított Libegő, amely tizenkét perc alatt teszi meg a valamivel több, mint egy kilométeres utat a Zugligeti katlanból a Normafához. Ez a rövid idő elég arra, hogy a tökéletes csendben ringatózva kiszellőzzön fejünk, és ezzel át tudjunk hangolódni a pihenésre, a természet élvezetére. Útközben megcsodálhatjuk a Tündér és a Szószéksziklát. A libegő a hétfői napok kivételével egész évben nyitva tart, de biztonsági okokból csak sötétedésig üzemel. Ha a védőkorlátot végig a helyén tartjuk, tökéletesen biztonságos, nem kell félni a magasságtól.

A parkerdő teljes területe le van zárva az autóforgalom elől, így garantált a tiszta levegő, és a nyugodt séta. Rengeteg a jelöléssel ellátott túraútvonal is, kisebb pihenőkkel, padokkal, fa házikókkal, tűzrakó helyekkel, úgyhogy bőven választhatunk az edzettségi szintünknek megfelelően közülük. Ha pedig nem vagyunk restek, akár eljuthatunk Budakeszi felé, Makkosmáriára vagy a Hármashatárhegyre is. Az elszántaknak pedig van egy több, mint két kilométeres, éjszaka is megvilágított rekortán futópálya is, ami végül meredeken felkapaszkodik egészen a kilátóig. Azt az utolsó háromszáz métert azonban csak a legkeményebbeknek ajánlom, miközben a többi része abszolút ideális a kocogásra is!

Feljöhetünk gyerekekkel, kutyával, rollerrel, biciklivel, de a legfontosabb, hogy a környezet védelme érdekében, igyekezzünk a közösségi közlekedési eszközöket használni. Azért is érdemes elkerülni az autózást, mert a hétvégeken nagy a tumultus a tilosban parkolást pedig szigorúan veszik. Nem mellesleg a jövő generációja is szeretné még élvezni a friss levegőt és a háborítatlan természetet, ezért vigyázzunk rá!

Bereczk Imola

Forrás: azutazó.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Essen az eső vagy süssön a nap, a Budapest Retro Élményközpont mindig nyitva van.

A tavasz szeszélyes, hol kánikula van, hol pedig hideg! Mi állandó hőmérséklettel és szeretettel várjuk vendégeinket! Essen az eső vagy […]

#Ajánló /

Csillagközi túrától a remíz titkáig – hétvégi programajánló

A Budapesti Állatkert bármikor jó program, de most különösen az, hiszen a hétvégén a Föld Fesztiválnak köszönhetően extra látványetetésekkel, állatbemutatókkal […]

#Ajánló /

III. Hangszínhely fesztivál – Színekre hangolva – hangokra színezve – 2024.05.31-2024. 06. 02.

A zene és a vizuális művészetek kapcsolata, egymást ösztönző hatása több száz éves múltra tekinthet vissza. Számos képzőművészt inspirál a […]

#Fesztivál ajánlók /