#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

SZIKVÍZ – Hungarikumok bemutatása

Keletkezésének voltaképpen tárgyi tévedés az alapja: a szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen azonosították a sziksóval. Magyarországon a különlegességnek számító szénsavas szódavizet, orvosok bíztatására, mint a baktériumok szaporodását gátló széndioxid-alapú természetes tartósítószer folyadékot Jedlik Ányos, a természetbúvár bencés szerzetes készítette először 1826-ban, és az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Pest-Budán. A polgárosodó társadalom éttermeiben, kocsmáiban, cukrászataiban hamarosan elterjedt a szódavíz. A tiszta bor helyett az üdítő hosszúlépés, a kisfröccs, a nagyfröccs, az édes cukrászsütemények mellé a szódavíz volt a legjobb szomjoltó. A 19. század végén, még a millenniumi ünnepségek pompájában is helyt kapott a szódavíz, mint a kor újdonsága.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Kirándulásajánló – Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

A volt raposkai bányaudvarból indul a tanösvény, az út a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel a […]

#Ajánló /

Újra Gasztrohegy, nagy futás Eplényben és egy kis múzeum – hétvégi programajánló

A Világok konyhájával várják a gasztronómia kedvelőit a hétvégén Badacsony tíz éttermében. Aki ezen a hétvégén inkább aktív programot keres, […]

#Ajánló /

MAGYAR PÁSZTOR- ÉS VADÁSZKUTYAFAJTÁK – Hungarikumok bemutatása

A magyar kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) a magyar ember […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /