#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

MAKÓI HAGYMA – Hungarikumok bemutatása

A makói vöröshagyma a népi nemesítés magasiskolájának eredménye. Kifejlesztettek egy, csak erre a térségre jellemző technológiát, amely különleges értékké, sajátos magyar mezőgazdasági termékké tette a makói vöröshagymát. Előállításának egyik módja – a kétéves termesztési mód – a makói szárazéghajlatú területen, szükségmegoldásként született meg. A hagyományos vöröshagyma az itteni természeti adottságok közepette egy nyáron nem képes kellő nagyságúra növekedni, ezért termesztési időt egy évvel meg kellett toldani. A közép-ázsiai eredetű vöröshagyma számára a makói tájkörzet adottságai, a Maros hordaléka által alakított, magas tápanyagtartalmú, nyomelemekben gazdag lösz és öntéstalaj, továbbá a jó levegő és vízgazdálkodás lehetővé tették a megfelelő alkalmazkodást.  A száraz és forró nyár, a napsütéses órák magas száma kiváló minőséget, többrétegű, jól záródó nyakrészű erős héjazatot eredményez, mely a jó eltarthatóság feltétele. Szakemberek szerint ezek a jellemzők határozzák meg a makói hagyma minőségét.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Kirándulásajánló – Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

A volt raposkai bányaudvarból indul a tanösvény, az út a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel a […]

#Ajánló /

Újra Gasztrohegy, nagy futás Eplényben és egy kis múzeum – hétvégi programajánló

A Világok konyhájával várják a gasztronómia kedvelőit a hétvégén Badacsony tíz éttermében. Aki ezen a hétvégén inkább aktív programot keres, […]

#Ajánló /

MAGYAR PÁSZTOR- ÉS VADÁSZKUTYAFAJTÁK – Hungarikumok bemutatása

A magyar kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) a magyar ember […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /