#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

BAJAI HALÁSZLÉ – HUNGARIKUMOK BEMUTATÁSA

Ahogy Pusztai Bertalan írja a bajai halászléfőző fesztiválról szóló kétnyelvű tanulmánygyűjteményben: „mint igazi márka, sokkal inkább egy érték- és érzéskomplexum konkrét reprezentációja. A jó márka próba nélkül garantál számunkra egy kiemelkedő minőséget. Minőséget, amelyet tőle megszokhatunk. Sőt mi több, olyan értékeket, amelyekkel azonosulni tudunk, amelyet magunkba építhetünk. A halászlé közösségben készíthető; magyaros, mivel paprikás; természetes, mivel friss hal kell hozzá; egészséges.”  Halászlét ma nemcsak a halászok, vízen járók esznek, hanem amióta a XIX. század második felében bekerült a polgári konyhába, azóta Baja város szinte összes lakosa fogyasztja. A bajai halászlé nemzedékeken átörökített olyan hagyomány és kulturális örökség, mely képes alkalmazkodni napjaink megváltozott életformájához is. A bajai halászlé olyan szellemi érték, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti összetartozásának kialakításához és megerősítéséhez. A bajai halászlé kulturális örökségének megőrzése olyan példa, ami más települések számára is minta lehet, hogy a multikulturális világban milyen módon lehet a helyi kultúrát, lokális identitást megőrizni.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Balaton-parti emlékek a Duna-parton – 100 év szezonja egy kiállításon

A Várkert Bazár nyári szabadtéri tárlata idén június 7-től várja a látogatókat. A kiállítás egy közel százéves időszakot ölel fel […]

#Ajánló /

Élmények vízen és szárazföldön – hétvégi programajánló

Hajós vízitúra a Tiszán és a Maroson, Bodzafesztivál Zsámbékon, motoros felvonulás Alsóörsön, látványszínház gyerekeknek Budapesten. Ezen a hétvégén sem fogunk […]

#Ajánló /

VeszprémFest – 2023.07.12-16.

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A két évtizedes prémium zenei fesztivál a MOL – Új Európa Alapítvány főtámogatásával, a Veszprém-Balaton […]

#Fesztivál ajánlók /