#Események #Kultúra és művészet #Magazin /

Véget ért az idei Ars Sacra Fesztivál, a szakrális művészet ünnepe

Országszerte, sőt határon túl 11 műfajban több, mint 100 településen 480 programmal várta látogatóit a XVII. Ars Sacra Fesztivál. Az idei felhívásra és a „Keresd a békét” (Zsolt, 34, 15) mottóra több ezer művész, előadó, helyszín, szervező kapcsolódott be, hogy világunkba egy-egy program erejéig lelki megnyugvást kínáljon.

A 160 különböző zenei program során olyan előadók műsorában mélyülhetett el a hallgató, mint Bogányi Gergely, Boros Misi, Csalog Benedek, Regős Júlia, Konyicska Renáta, Marley Ericson vagy Gaswan Zerikly. Koncertet adott többek között a Gemma Énekegyüttes, a Jazzation, a Szent Efrém Férfikar, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar, az Era Nova Kamarazenekar, vagy a MAGnificát Együttes.

A közel száz kiállításon a látogatók megtekinthették Mayer Éva képzőművész, Kárpáti Tamás festőművész, Orient Enikő textilművész, Várhelyi György szobrász és éremművész, Both Teodóra festőművész, Thaler Tamás fotóművész munkásságát vagy Séra Erzsébet tűzzománc képeit.

Lélekemelő előadásokon és filmvetítéseken olyan témák várták az érdeklődőket, mint a Szentföldi magyar ásatások titkai, az új évi zsidó gasztronómia ízes világa valamint Jókai Anna, Ozsvári Csaba, Kelemen Didák életét bemutató alkotások vagy a Magyar Passió Eperjes Károly rendezésében.

Vezetett sétákat tartottak a Fiumei úti sírkertben, Lillafüreden a Palotaszállóban, Nagyszebenben, Debrecenben valamint Hithalmon.

Az irodalom és a színház sem maradhatott ki a fesztivál programjai közül. Találkozhattunk Lackfi Jánossal és Véssey Miklóssal a Lóvasúton, Lackfi János Hinták című darabjával a Bethlen téri Színházban és Szemerédi Bettivel a MáraiKultban.

Abasártól Vokányig 75 templom nyitotta meg kapuit a fesztivál társprogramja, a Nyitott Templomok Napja alkalmából.

Kiemelt partnerünk volt Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünnepelték, valamint Nagyszeben, akik először szerepeltek a fesztiválon, négy nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.

Határon túlról Alsóbodok, Bécs, Pozsony, Kolozsvár, Nagyvárad és Komárom is csatlakozott a fesztiválhoz

Találkozunk jövőre, a XVIII. Ars Sacra Fesztiválon, 2024. szeptember harmadik hetében!

További információkért kattintson ide.

 

Szeretnél többet
olvasni?

Maurer Dóra – a struktúra tematizálása kiállítás a Vaszary Galériában

#Események #Magazin /

MAGYAR GULYÁSLEVES

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős. […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

Magyar Zene Háza épületséta

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus Magyar Zene Háza valódi kortárs építészeti remekmű, Magyarország legtöbb nemzetközi díjjal elismert […]

#Vezetett túrák /