#Múzeumok - Műemlékek /

A Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása

1101 Budapest, Kőbányai út 24-28

budapest
csaladbarat
muzeum
top sights

leírás

Volt egyszer egy Északi

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt. Ezen, a hazai vasúti járműjavításhoz, járműgyártáshoz ezer szálon kötődő ipari örökségi helyszínen épül fel az új Közlekedési Múzeum. Kiállításunkon célunk megmutatni a látogatóknak új otthonunkat, szeretnénk, ha látnák, miért gondoljuk azt, hogy ez a legjobb helyszín az új múzeum számára.

A környék magában hordozza az egész magyar vasút örökségét, hiszen az Északi Járműjavító közvetlen közelében helyezkedett el a Ganz gyár és a Józsefvárosi pályaudvar is, amelyek mára mind bezártak. Kiállításunk az egész környék történetét bemutatja, de betekintést nyújt az egykori dolgozók mindennapjaiba is. Az Északi ugyanis nemcsak munkalehetőséget adott az embereknek, az üzemhez tartozó Törekvés Művelődési Ház élénk kulturális- és sportélet helyszíne is volt, a szomszédos Népligetben pedig egykor autó- és motorversenyeket rendeztek – ezen járművek is megtekinthetők lesznek a kiállításon. A tárlaton külön részt szentelünk az új Közlekedési Múzeum bemutatására, és szeretnénk megmutatni azt is, hogy milyen lesz a jövő budapesti vasútja.

Tudjuk jól, nincsen kiállítás tekintélyparancsoló mozdonyok nélkül, ezért a tárlaton a XX. század ikonikus és meghatározó vasúti járműveit is bemutatjuk, látható pl. egy nevezetes 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy a Szellem becenévre hallgató 242-es, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon. Látható továbbá két M44-es tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.

Mindemellett minden korosztály számára izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és rendezvényekkel készülünk. A nyári szünet idején hetente változó tematika mentén játékos módon ismerkedhetnek a kiállítással a gyerekek. A múzeumpedagógusok a színes témát kreatív alkotó folyamatok, játékok során dolgozzák fel a kicsikkel és nagyokkal. Várjuk önt is szeretettel!

galéria

hely

információk

nyitvatartás

Hétfő zárva

Kedd 10:00 - 18:00

Szerda 10:00 - 18:00

Csütörtök 10:00 - 18:00

Péntek 10:00 - 18:00

Szombat 10:00 - 18:00

Vasárnap 10:00 - 18:00