#Templomok és Bazilikák /

Pécsi Székesegyház

7621 Pécs, Dóm tér 2

pécs
templom
top sights

leírás

Tisztelt Látogatók!

A Székesegyházban jelenleg felújítás zajlik, emiatt a templom jelenleg kedvezményes belépőjeggyel látogatható. A felújítás okozta kellemetlenségekért elnézésüket kérjük.
Megértésüket köszönjük!

A Szent Péter és Szent Pál Székesegyház különleges épület. Amikor a templomot 1891-ben az ország püspökei és I. Ferenc József apostoli király jelenlétében, fényes ünnepség keretében fölszentelték, a budapesti újságok azt írták: „Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!” Mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát.

Belépve diadalív által kettéosztott hatalmas belső tér tárul föl, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza. A kóruson négy manuálos, 6101 síppal rendelkező orgona áll, az egykori pécsi Angster Orgonagyár alkotása. A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik. Székely Bertalan világhírű faliképei láthatók a Mária kápolnában és a Szent Mór püspökről elnevezett kápolnában. A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatos, öthajós altemplomban régészeti ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista földi maradványait. Tiszteletére ugyanott szobrot állítottak.

Forrás: pecsiegyhazmegye.hu

Fotó: wikipedia

hely

információk

nyitvatartás

Nyitvatartási információk nem érhetők el.