Csodás Magyarország: Tokaj-hegyalja több mint bor Tokaj urai fejedelmek és nemesi dinasztiák voltak, a vidék borait – a híres aszúval egyetemben – királyok és császárok udvarába szállították. A vulkanikus talajú, sajátos mikroklímájú terület 1737-ben a világ első zárt borvidéke lett. Hegyalja két legfőbb fajtája ma a furmint és a hárslevelű – a szőlőkből száraz és természetes édes borok egyaránt készülnek. A hosszú Csipkerózsika-álmából ébredező vidéket elkötelezett borászok, kádárok, sajtosok, méhészek, borecetkészítők, vendégfogadók töltik meg újra élettel. A szőlőbirtokok és a vulkáni kőzetbe vájt pincék jó része bejárható, a borászatokban dűlőtúrákon, borkóstolásokon és borvacsorákon vehetünk részt. De nemcsak a pincék és a vendégszerető helyiek miatt érdemes ide jönni – a Zemplén várakkal tűzdelt, vadregényes tája, a rejtett falvak, a Bodrog és a Tisza természetes élőhelyei is felfedezésre várnak. 5 kihagyhatatlan élmény A tokaji Kopasz-hegy a vidék jelképe. Az egykori tűzhányó tetejére a panoráma kedvéért érdemes felmászni. Sárospatak reneszánsz vára Magyarország legjelentősebb Rákóczi-kultuszhelye. A Rákóczi-kiállítás szabadon, a Vörös-torony vezetéssel látogatható. Nézzük meg a vár melletti épületben feltárt ágyúöntőműhelyt is. A pazar fekvésű Mád látnivalói közül kiemelkedik a barokk stílusú zsinagóga és a szomszédságában lévő rabbiház. Mindkettő helyreállítva várja a látogatókat. Tokaj városában nézzük meg a Világörökségi Bormúzeumot, ahol mindent megtudhatunk a messze földön híres tokajiról és a hozzá kapcsolódó hagyományokról. Kapaszkodjunk fel a Sárospatak közelében lévő Megyer-hegyi tengerszemhez – lenyűgöző látvány tárul elénk a víztükör fölé magasodó, 70 méteres sziklafalakkal. Forrás: Turizmus.com