#Bakancslista /

Budapest és környéke bakancslista 2. – 10 top tipp, hogy mit nézz meg a budapesti turisztikai régióban

1. Élvezd a festők városát!

Szentendre, a festők városának is nevezett kis ékszerdoboz, Budapesttől mintegy 20 kilométerre helyezkedik el.  A kulturálisan színes kisvárosban több közösség él együtt évszázadok óta, ilyenek például a szerb, horvát, szlovák, német és görög közösségek a magyaron kívül. Az év bármely évszakában látogatod is meg, rengeteg látnivalót és programot rejteget, ilyenek például a Kovács Margit Kerámiamúzeum, a csodaszép Fő tér, a Szamos Marcipám Múzeum, a Ráby Ház és még sorolhatnánk.

 2. Kóstold meg az ország egyik legjobb lángosát!

Ha Szentendrén jársz, akkor ne hagyd ki a legismertebb magyar street food-ot, a lángost. Itt egész évben lángosozhatsz, télen egy finom forralt borral kísérve, jó időben pedig a Templomdombról lesétálva, vagy a Dunakorzó közeli egyik sikátorban már bele is botlasz egy-egy lángosozóba.

3. Merülj el a természetben a Szigetcsúcson!

A Szentendrei sziget északi csúcsán található Kisoroszi, kiváló kirándulóhely kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Tavasztól őszig itt kedvedre túrázhatsz, kenuzhatsz, ha több napra tervezel kempingben, de a helyi panzióban is megszállhatsz. Baráti társaságoknak és családosoknak egyaránt ajánljuk.

 4. Mássz fel a Fellegvárba!

A Dunakanyar talán egyik legemblematikusabb kisvárosa Visegrád, ahol a híres középkori várat, a Visegrádi Fellegvárat találod. A hegytetőre jó pár lépcső vezet fel, de a kevésbé aktívabbak autóval is megtehetik az utat. Odafentről a Dunakanyarra és a városra is felejthetetlen látvány tárul eléd. Ne felejts el kisétálni a Fellagvár teraszára.

5. Csodáld meg az ország legnagyobb templomát!

Az esztergomi Várhegyen épült Bazilika, országunk legnagyobb temploma, egy újabb emblematikus épülete a Dunakanyarnak. A szent hely története hosszú évszádokra nyúlik vissza, a Várdombon az első templomot, Szent István király építette, amit számos újabb épület követett, de az évszázadok elpusztítottak. A lenyűgöző építkezésre a XIX. században került sor. A látogatás kihagyhatatlan része templom legmagasabb pontja, a kupola, melynek körerkélyéből páratlan panorámában lesz részed.

6. Gyönyörködj a Dunakanyarban két keréken!

Az ország talán egyik legszebb bicikliútja a Vác és Szob városait összekötő jó minőségű, viszonylag sík kerékpáros út. Ajánljuk fiataloknak, időseknek és gyerekes családoknak is. A kevésbé aktívabbak Nagymarosról is kezdhetik a túrát, ahol a Duna túlsó partján a  Visegrádi Fellegvár látványa tárul elénk. Az út végig a Duna mentén halad, ahol kastélyokban és erdős, vadregényes tájakban egyaránt gyönyörködhetünk.

7. Látogasd meg a magyar Tádzs Mahalt!

Székesfehérváron számos program vár, de ha valami igazán különleges élményre vágysz, akkor mindenképp látogasd meg a Bory-Várat, amit az örök szerelem szimbólumaként, a székesfehérvári Tádzs-Mahalként is emlegetnek. Az Európa-szerte ismert várat, Bory Jenő, helyi építész maga építette és folyamatosan díszítette évtizedeken át, mint a hitvesi szerelem és szeretet szimbólumát.

8. Kapcsolódj ki a Velencei-tó partján!

Magyarország harmadik legnagyobb édesvízi tava, a Budapesttől mindössze 45 kilométerre található Velencei-tó remek programokat kínál fiataloknak és családosoknak egyaránt. Nyáron sekély vize, felújított strandjai és tengerparti hangulatot kölcsönző korzói vonzzák turisták ezreit, míg télen a gyógy és termálfürdőiben lehet kipihenni a fáradalmakat.  A lubickoláson kívül a tó madárrezervátuma és a környékén lévő Gárdonyi rönkvár is érdekes látnivalók.

9. Érezd magad Angliában egy napra!

A Velencei-tótól pár kilóméterre található martonvásári Brunszvik birtokon és kastélyban egy napra Angliában érezheted magadat. Az eklektikus kastélyhoz egy 70 hektáros angolkert is tartozik, ahol a legkülönfélébb növényekben és fákban gyönyörködhetsz, ahogy azt Beethoven is tette, amikor itt járt és a házigazda, Brunszvik Teréz lányait tanította zongorázni.

10. Fedezd fel a Duna Gibraltárját!

Közép-Európa legnagyobb újkori erődrendszere, a Komáromban található Monostori Erőd nem mindennapi élmény a látógatónak. A bonyolult várrendszer, a Hadtörténeti kiállítás, a Duna bástya, a Lőoktató és a Kenyérmúzeum az elmúlt idők haditechnikájába adnak bepillantást, valamint egy 640 helyiségből álló építészeti remekműbe kalauzolnak minket.

 

Fotó: wanderwell.hu

 

 

 

Szeretnél többet
olvasni?

Gyertek mozizni augusztusban is!

Gyertek mozizni augusztusban is! Kalandozz velünk a kulináris és kulturális élmények világában! Mozizás előtt válassz a legendás "Nemzeti 11" ételeink […]

#Ajánló /

Őrült hajók versenye, lovasnomád világtalálkozó és gőzösök – hétvégi programajánló

Különleges programok közül lehet válogatni ezen a hétvégén, hiszen most tartják Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a hun-türk tudatú népek világtalálkozóját, […]

#Ajánló /

Zempléni Fesztivál

Az egyedi hangulatú fesztivált 2004 óta az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi, művészeti alapműhelye pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar. […]

#Fesztivál ajánlók /