#Bakancslista #Kultúra és művészet #MAGYARORSZÁG INFO /

Pécs és környéke bakancslista: 10 top tipp, hogy mit ne hagyj ki Pécsen és környékén

1. Menj fel a Pécsi Székesegyház tornyába!

Kezdd a pécsi kirándulást a Pécsi Székesegyházban, ahol az altemplom alapkövét valószínűleg már a 4. században lerakták. Nézd meg a főhajót vagy a kincstárként is használatos Mária-kápolnát és ne felejts el felmenni a Székesegyház délkeleti tornyában kiépített kilátóba, ahonnan rendkívüli panorámában lesz részed!

2. Ismerd meg a római kori Pécset!

A Dóm tér alatt elterülő római kori temető, a Cella Septichora, ahol késő római kori, részben ókeresztény sírok és sírépítmények láthatóak. A Látogatóközpontban hat kétszintes sírkamrát és két nagyobb épületet (Cella Septichora és az V. számú sírkamra) csodálhatsz meg.

3. Repülj vissza a török időkbe!

Tudtad, hogy és Európa legészakibb fennmaradt dzsámija Pécs főterén, a Széchenyi téren áll? A Pécsi dzsámi, Gázim Kászim Pasa imádati helye az évszázadok alatt többször átalakult, de számos török időket idéző műemlék továbbra is megtalálható benne, például a szamárhátíves, kárpitmintás ablakok, a vörös-fehér csíkozású boltívek, a Mekka irányába tájolt imafülke vagy a bronzlámpák.

4. Lőj egy szelfit a Zsolnay-kúttal!

Pécs leghíresebb szökőkútja a Zsolnay-kút. A Széchenyi tér déli részén található szökőkutat Zsolnay Miklós készítette apja, Zsolnay Vilmos emlékére. Érdekessége, hogy a város 18 éven át egy raktárépületben tartotta a kutat, megóvva az első világháború viszontagságaitól. A kutat végül 1930-ban az irgalmasrendiek temploma előtt helyezték el.

5. Járd körbe a Zsolnay-negyedet!

A nemrégiben teljes egészében felújított Zsolnay-negyed egyaránt tartogat látnivalókat kicsiknek és nagyoknak. A Míves negyedben a Zsolnay családdal kapcsolatos kiállítások láthatók, az Interaktív Varázstérben pedig a Fény termén át a Tesla tekercsig sok érdekességet kipróbálhatsz. A gyerekeket planetárium és folyamatos játékos foglalkozások várják.

6. Élvezd a művészetet!

Pécs nem csak a kultúra, hanem a művészetek központja is. Számos múzeum közül választhatsz, de szerintünk ne hagyd ki a pécsi születésű festő, Victor Vasarely munkásságát megörökítő Vasarely Múzeumot, valamint a magyar festészet magányos óriása, Csontváry Kosztka Tivadar jelentős alkotásait bemutató Csontváry Múzeumot!

7. Mássz fel Magyarország legmagasabb épületébe!

A maga 197 méterével a Pécsi TV-torony Magyarország legmagasabb épülete, amely az 535 méter magas Misina csúcsán áll. A toronyban 72 méter magasan egy üvegfalú kávézó is üzemel, ahová gyorslifttel juthatsz fel. A 80 méteres magasságban lévő nyitott kilátóterasz a presszó fölött van, ahonnan fantasztikus kilátásban lesz részed!

8. Vegyél részt egy bortúrán Villányban!

Számos kitűnő pincészet és megannyi finom bor vár Villányban és környékén, Villánykövesen és Palkonyán. Ha több pincészet borait is végig szeretnéd kóstolni, érdemes egy hétvégét, két-három napot rászánni és előre leegyeztetni a túrát. Több pincészet szálláshellyel is rendelkezik.

9. Látogasd meg Siklós Várát!

A Siklósi vár első falait a XIII. században rakták le. A vár színes programokkal és eseményekkel várja egész évben a látogatókat. A szappanmanufaktúrában különböző szappangyártási módszereket sajátíthatsz el, az udvari sütödében kalácsot süthetsz, de névre szóló fakardot is készíthetsz!

 10. Töltődj fel Harkányi Gyógyfürdőben!

Siklóstól nyugatra találod Harkányt, amely méltán híres gyógyfürdőjéről. Az Európában egyedülálló gyógyvíz 50-70 méteres mélységből, átlagosan 62 fokosan tör a felszínre. A fürdő egész évben kül- és beltéri medencékkel, szaunavilággal, jakuzzival, különféle gyógykezelésekkel és masszázsokkal vár!

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Adventi vásárok országszerte, budafoki pincejárattal

Mivel ezen a hétvégén, országszerte végleg beindul az adventi vásár boom, a budapesti Vörösmarty téri és a Bazilika előtti adventi […]

#Ajánló /

A Bakony barokk csodája

A Bakony rengetegében autózva „a Bakony fővárosának” is nevezett Zircre érve, egészen különleges látványként magasodik a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika, […]

#Magazin #Történelem és kultúra /

Ünnepi Ragyogás

#Események #Magazin /