#Magazin #MAGYARORSZÁG INFO /

Folly Arborétum és Borászat

Bemutatkozás

A Kisörsi-hegy déli lankáira felkúszó gyűjteményes kert nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok egyedi atmoszférájú gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye, egy 115 éve folyamatosan gyarapodó magán arborétum, amely szépségével, mediterrán hangulatával egyedülálló kertélményt nyújt.

Dr. Folly Gyula, pécsi orvos, az arborétum alapítója az 1900-as évek elején ültetett először az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat: mediterrán fenyőkülönlegességekkel, így többek között szír borókával, japán- és óriásmagvú tiszafával, sárgafenyővel, illetve valódi ciprussal telepítette be a mintegy 0,4 hektárnyi területet, amely ma is a gyűjtemény magját képezi. Dr. Folly Gyula a mintegy száz fa nagy részét a mai napig működő, neves nyugat-európai faiskoláktól szerezte be, akik előnevelve, vesszőkosarakban szállították le azokat a Balaton mellé. Ültetőgödröket kellett kialakítani, ehhez kézi erővel termeltetett ki hatvan-nyolcvan köbméter követ. A növényeket kezdetben öntözni is kellett, így az ehhez szükséges vizet szamárháton hordatta fel a Balatonból. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba került. De maradt a hit, az akarat, akadt segítő kéz – és folyt tovább a telepítés… Ma már ismét a család kezében van a visszavásárolt föld, a kibővült arborétum és a hozzá csatlakozó erdő, amely mintegy 400 tűlevelű és 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona.

Boraink

Borászatunk a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, azok közül is a környékre jellemző fajtákat részesíti előnyben, mint a szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling. A Folly büszkesége a Cédrus, amely olaszrizling és szürkebarát házasításából született, gyümölcsös, ugyanakkor elegáns bor. Boróka borunk szintén az arborétum egyik meghatározó növény fajtájáról kapta a nevét, muskotály, olaszrizling és szürkebarát házasításának az eredménye, virágillat és rizlinges fűszeresség jellemzi.

Idén tavasszal már palackba kerültek a Budai Zöld és Boróka rozé boraink, a következő hetekben palackozzuk Buboréka borunkat és Boróka vörösborunkat.

Gasztronómia

2019-ben megnyílt éttermünkben friss bisztrókínálattal, nyáron grillételekkel várjuk vendégeinket. Kézműves szörpjeinket magunk készítjük, kizárólag friss alapanyagokból. Háromféle teát kínálunk: élénkítő, lélekerősítő és nyugtató teáink hozzávalóit nagy gondossággal válogattuk össze.

Aktuális

Szörpjeink közül a fahéjas almát és a gyömbér szörpöt főzik be ezekben a napokban a munkatársaink, de májusban készül már citromfű-menta és fenyőrügy szörp is a szörpfőző műhelyünkben.

A Folly Arborétum kedvelt helyszíne az esküvőknek – nem véletlenül. Idén is szeretettel várjuk a fiatal házasulandókat, ezért megújítjuk a félpergolával árnyékolt, mesés panorámát kínáló szabadtéri esketőhelyünket, és új évelőágyással díszítjük.

Mi magunk is növényárudába megyünk: az a célunk, hogy idén teljessé tegyük ciprusaink választékát: most sem kell szégyenkeznünk, hiszen jelenleg a világ mind a 25 ciprus faja és három változata megtalálható már az arborétumban.

Idén nyáron átadjuk az egykori lakóház, ma látógatóközpont – étterem épületében létesítendő kiállításunkat, amelyen a Folly család és az arborétum történetét mutatjuk be. Jelenleg a helyszín, az egykori pince villamossági szerelésén dolgozunk.

Terveink szerint június közepétől heti három alkalommal kínálunk garantált vezetett kertlátogatásokat, és kibővült termékkínálattal várja a vásárlókat a Folly shop.

A Fogadj örökbe egy Folly fát akciónkat múlt év októberében azzal a céllal hívtuk életre, hogy ezzel is ráirányítsuk az emberek – felnőttek és gyerekek – figyelmét a minket körbevevő természetre, közelebb vigyük hozzájuk a növényeket és népszerűsítsük körükben környezetünk ápolását, védelmét. Április 17-én tartottuk az első örökbefogadói napot, de a Fogadj örökbe egy Folly fát akciónk továbbra is él. Folyamatosan várjuk azok jelentkezését, akik szívesen fogadnának örökbe egy fát.

Folly Arborétum

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Tovább a profilra

Szeretnél többet
olvasni?

Gyertek mozizni augusztusban is!

Gyertek mozizni augusztusban is! Kalandozz velünk a kulináris és kulturális élmények világában! Mozizás előtt válassz a legendás "Nemzeti 11" ételeink […]

#Ajánló /

Őrült hajók versenye, lovasnomád világtalálkozó és gőzösök – hétvégi programajánló

Különleges programok közül lehet válogatni ezen a hétvégén, hiszen most tartják Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a hun-türk tudatú népek világtalálkozóját, […]

#Ajánló /

Zempléni Fesztivál

Az egyedi hangulatú fesztivált 2004 óta az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi, művészeti alapműhelye pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar. […]

#Fesztivál ajánlók /