#Slider toplists #Túrák #Városnézés /

Veszprém, a királynék városa

Veszprémet Gizella, I. István felesége révén nevezik a királynék városának. Nevéhez fűződik Magyarország első és legrégibb püspöki székesegyházának alapítása. A veszprémi püspököket illette meg a királynék koronázásának előjoga, ők viselték a királyné kancelláriájának hivatalát. A legenda szerint a veszprémvölgyi apácakolostorban hímezték azt a miseruhát, amely a magyar királyok koronázópalástja lett. A barokk kori várban majd’ minden ház bejárata felett címer, a hit jelképe látható, a kapuk falában szentek figurái.

Ha kisüt a nap, a hét szelíd dombra épült Veszprémben végre megtelnek a teraszok. Sokan kerékpároznak, kocognak, futnak a városban, amelynek nevéhez egyetemi jelzőt is szokás ragasztani, hiszen itt működik a Pannon Egyetem. Több kilométeren keresztül körbeöleli a vár lábát a buján zöldellő sétány. Amikor sok a víz a Séd patakban, fürgén zubog, fölötte pedig ott tornyosul a kősziklára épült vár a püspöki palotával és a templomokkal.

A balatonalmádi felé kiépült kerékpárútnak köszönhetően ma már az autóval érkezők mellett, mind több hazai és nyugat-európai kerékpáros turista választja portyái bázisának a királynék városát, ahol megújult a teljes sétálóutca aluljáróval, utcagalériával. Kialakult egy új körforgalmi csomópont a Jutasi út–Budapest út találkozásánál, átadták a Korona Szálló felújított épületét, 2013-ban elkészült a veszprémi „Müpa”, azaz a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér impozáns épülete. A kulturális és vallási turizmust erősítette a várban 2011 őszén megnyílt Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ.

TOP LÁTNIVALÓK

  • Érseki Palota: a magyar barokk építészet egyik műremeke. A 65 ezer darabos könyvtárral büszkélkedő Palota belső tereit az itáliai Giuseppe Orsatti gipszstukkói, a bécsi Johann Cymbal által 1772-ben festett mennyezeti freskók és a Koller Ignác által Párizsban készíttetett metszetek díszítik.
  • Szeléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: az írók és újságírók védőszentjéről Szalézi Szent Ferencről elnevezett interaktív múzeum a múlt és a jelen történelmét, kultúráját, érdekességeit bemutató kiállítások otthona.
  • Szent István király és Gizella királyné szobra: a Vár utca végén, a kilátóbástyánál álló műalkotás mellől egyedülálló kilátás nyílik a városra
  • Tűztorony: a város egyik jelképének alapja IV. Béla idejéből származik. Az 1801-es földrengés után építették újjá a 48 méter magas tornyot.
  • Szent Mihály Székesegyház: a helyén emelt Szent Mihály templomról már az 1001-es pannonhalmi kíváltságlevél is megemlékezik. A többször újjáépített épület 1996-tól őrzi Boldog Gizella királyné karereklyéjét.
  • Gizella Kápolna: a város legrégipp épülete, amit a legenda szerint Gizella királyné alapított. A külső kápolnából fennmaradt részen 11 kis sárkányfigura látható.
  • Veszprém Aréna: sport, szórakozás, kiállítás, konferencia. Magyarország legnagyobb sport- és rendezvénycsarnokában – az MKB-MVM Veszprém KC kézilabdacsapat otthonában – mindez egy helyen élvezhető.
  • Veszprémi Petőfi Színház: az 1908-ban szecessziós stílusban emelt, újjávarázsolt színházépület a veszprémi Petőfi Színház széles repertoárjának ad otthont.
  • Margit-romok
  • Zoo Veszprém: a Fejes-völgy messze földön híres látványossága öt világrész állatvilágával ismerteti mag az érdeklődőket. A 10 hektárnál nagyobb Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark folyamatos fejlesztésekkel lepi meg a vendégeket: elefántházat építenek és fantasztikus madárröpdét terveznek.

Forrás: azutazo.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Magyar akác – Hungarikumok bemutatása

Az akácültetés fő célja a mozgó homok megkötése és a deflációs károk mérséklése volt. Az utóbbi évtizedekben az éghajlatváltozás folytán […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

Ráérős reggeli és édes percek a Follyban

Június közepén nyílt meg az új kávézóteraszunk, ahol bor-, és szörpkóstolóval, 9:00 és 13:00 óra között reggelivel várjuk a vendégeket. […]

#Ajánló /

Ünnepeld velünk a Budapesti Állatkert 155. születésnapját!

Rengeteg programmal várunk augusztus 7-én, 8-án és 9-én is a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A 155 éves születésnapi programok állatkerti […]

#Ajánló /