#Túrák #Városnézés /

Veszprém, a királynék városa

Veszprémet Gizella, I. István felesége révén nevezik a királynék városának. Nevéhez fűződik Magyarország első és legrégibb püspöki székesegyházának alapítása. A veszprémi püspököket illette meg a királynék koronázásának előjoga, ők viselték a királyné kancelláriájának hivatalát. A legenda szerint a veszprémvölgyi apácakolostorban hímezték azt a miseruhát, amely a magyar királyok koronázópalástja lett. A barokk kori várban majd’ minden ház bejárata felett címer, a hit jelképe látható, a kapuk falában szentek figurái.

Ha kisüt a nap, a hét szelíd dombra épült Veszprémben végre megtelnek a teraszok. Sokan kerékpároznak, kocognak, futnak a városban, amelynek nevéhez egyetemi jelzőt is szokás ragasztani, hiszen itt működik a Pannon Egyetem. Több kilométeren keresztül körbeöleli a vár lábát a buján zöldellő sétány. Amikor sok a víz a Séd patakban, fürgén zubog, fölötte pedig ott tornyosul a kősziklára épült vár a püspöki palotával és a templomokkal.

A balatonalmádi felé kiépült kerékpárútnak köszönhetően ma már az autóval érkezők mellett, mind több hazai és nyugat-európai kerékpáros turista választja portyái bázisának a királynék városát, ahol megújult a teljes sétálóutca aluljáróval, utcagalériával. Kialakult egy új körforgalmi csomópont a Jutasi út–Budapest út találkozásánál, átadták a Korona Szálló felújított épületét, 2013-ban elkészült a veszprémi „Müpa”, azaz a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér impozáns épülete. A kulturális és vallási turizmust erősítette a várban 2011 őszén megnyílt Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ.

TOP LÁTNIVALÓK

  • Érseki Palota: a magyar barokk építészet egyik műremeke. A 65 ezer darabos könyvtárral büszkélkedő Palota belső tereit az itáliai Giuseppe Orsatti gipszstukkói, a bécsi Johann Cymbal által 1772-ben festett mennyezeti freskók és a Koller Ignác által Párizsban készíttetett metszetek díszítik.
  • Szeléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: az írók és újságírók védőszentjéről Szalézi Szent Ferencről elnevezett interaktív múzeum a múlt és a jelen történelmét, kultúráját, érdekességeit bemutató kiállítások otthona.
  • Szent István király és Gizella királyné szobra: a Vár utca végén, a kilátóbástyánál álló műalkotás mellől egyedülálló kilátás nyílik a városra
  • Tűztorony: a város egyik jelképének alapja IV. Béla idejéből származik. Az 1801-es földrengés után építették újjá a 48 méter magas tornyot.
  • Szent Mihály Székesegyház: a helyén emelt Szent Mihály templomról már az 1001-es pannonhalmi kíváltságlevél is megemlékezik. A többször újjáépített épület 1996-tól őrzi Boldog Gizella királyné karereklyéjét.
  • Gizella Kápolna: a város legrégipp épülete, amit a legenda szerint Gizella királyné alapított. A külső kápolnából fennmaradt részen 11 kis sárkányfigura látható.
  • Veszprém Aréna: sport, szórakozás, kiállítás, konferencia. Magyarország legnagyobb sport- és rendezvénycsarnokában – az MKB-MVM Veszprém KC kézilabdacsapat otthonában – mindez egy helyen élvezhető.
  • Veszprémi Petőfi Színház: az 1908-ban szecessziós stílusban emelt, újjávarázsolt színházépület a veszprémi Petőfi Színház széles repertoárjának ad otthont.
  • Margit-romok
  • Zoo Veszprém: a Fejes-völgy messze földön híres látványossága öt világrész állatvilágával ismerteti mag az érdeklődőket. A 10 hektárnál nagyobb Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark folyamatos fejlesztésekkel lepi meg a vendégeket: elefántházat építenek és fantasztikus madárröpdét terveznek.

Forrás: azutazo.hu

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /