#MAGYARORSZÁG INFO /

Tata: Vizek, vadludak, fesztiválok városa

A „vizek”, a „vadludak” és a „fesztiválok” városaként emlegetett Tata nevének hallatán sokunk szeme előtt először az Öreg-tó partján álló vár képe jelenik meg.

Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király egykori kedvelt nyaralókastélya a tájkép meghatározó eleme. Tata és környéke azonban híres arról, hogy az erődítmény mellett a természeti, történelmi és kulturális értékek, valamint színvonalas rendezvények gazdag tárházával várja látogatóit. Olyan különleges helye ez Magyarországnak, ahol az itt élő emberek formálta táj és a természeti értékek egymással tökéletes harmóniában állnak.

Top látnivalók:

A tatai vár: A középkori erődítmény fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás korában élte, mint királyi nyaralókastély. A török elleni harcok közül a Pálffy Miklós vezette 1597-es ostrom vált nevezetessé, amelyben először vetettek be petárdát – akkori nevén patarát – a várkapu berobbantására. Ezt a támadást játsszák újra hazai és külföldi hagyományőr-csapatok a Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon.

Öreg-tó: A Balaton és a Velencei-tó mellett a Közép-dunántúli régió legnagyobb állóvizének számít. Hazánk legrégebbi halastava, hiszen a völgyzáró gátat több mint 600 évvel ezelőtt építették. Nemzetközi természetvédelmi jelentőségét annak köszönheti, hogy Európában ez az egyik legjelentősebb gyülekezőhelye a vadludaknak. Partján a középkori magyar építészet számos műemléke áll.

Angolkert: Kialakítása Esterházy Ferenc gróf megbízásából 1783-ban kezdődött és csaknem két évtizedig tartott. Számos látnivalója között található a Cseke-tó, a pálmaház, a gótikus templomrom, a kiskastély, a török mecset, valamint a nemrég felújított szabadtéri színpad.

Kristály Szálló: Az ország legrégebbi szállodája. A napjainkban is felújításokon, bővítéseken áteső patinás épület – több névváltoztatást követően – ismét Kristály néven fogadja a vendégeket.

Víz, Zene, Virág Fesztivál: Az ország 10 legjobb fesztiváljai egyikeként minden évben három napon át több mint 200 program várja az érdeklődőket. A családi rendezvénysorozat a fenntarthatóság eszméje köré épül. A kiemelt gyermekprogramok mellett rangos hazai és külföldi együttesek, zenekarok, énekesek, előadóművészek is fellépnek.

Agostyáni Ökofalu: Tatától 5 km-re, az agostyáni arborétum tőszomszédságában az érdeklődőknek lehetőségük nyílik hosszabb-rövidebb látogatásokra, táborozásokra, terepgyakorlatokra, de arra is, hogy „tanítvánnyá” szegődve és a helyzeteket valóságosan megélve tanulják meg a természetközeli, szép és egyszerű életmódot.

Forrás: azutazó.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Gyertek mozizni augusztusban is!

Gyertek mozizni augusztusban is! Kalandozz velünk a kulináris és kulturális élmények világában! Mozizás előtt válassz a legendás "Nemzeti 11" ételeink […]

#Ajánló /

Őrült hajók versenye, lovasnomád világtalálkozó és gőzösök – hétvégi programajánló

Különleges programok közül lehet válogatni ezen a hétvégén, hiszen most tartják Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a hun-türk tudatú népek világtalálkozóját, […]

#Ajánló /

Zempléni Fesztivál

Az egyedi hangulatú fesztivált 2004 óta az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi, művészeti alapműhelye pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar. […]

#Fesztivál ajánlók /