#MAGYARORSZÁG INFO /

Tata: Vizek, vadludak, fesztiválok városa

A „vizek”, a „vadludak” és a „fesztiválok” városaként emlegetett Tata nevének hallatán sokunk szeme előtt először az Öreg-tó partján álló vár képe jelenik meg.

Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király egykori kedvelt nyaralókastélya a tájkép meghatározó eleme. Tata és környéke azonban híres arról, hogy az erődítmény mellett a természeti, történelmi és kulturális értékek, valamint színvonalas rendezvények gazdag tárházával várja látogatóit. Olyan különleges helye ez Magyarországnak, ahol az itt élő emberek formálta táj és a természeti értékek egymással tökéletes harmóniában állnak.

Top látnivalók:

A tatai vár: A középkori erődítmény fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás korában élte, mint királyi nyaralókastély. A török elleni harcok közül a Pálffy Miklós vezette 1597-es ostrom vált nevezetessé, amelyben először vetettek be petárdát – akkori nevén patarát – a várkapu berobbantására. Ezt a támadást játsszák újra hazai és külföldi hagyományőr-csapatok a Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon.

Öreg-tó: A Balaton és a Velencei-tó mellett a Közép-dunántúli régió legnagyobb állóvizének számít. Hazánk legrégebbi halastava, hiszen a völgyzáró gátat több mint 600 évvel ezelőtt építették. Nemzetközi természetvédelmi jelentőségét annak köszönheti, hogy Európában ez az egyik legjelentősebb gyülekezőhelye a vadludaknak. Partján a középkori magyar építészet számos műemléke áll.

Angolkert: Kialakítása Esterházy Ferenc gróf megbízásából 1783-ban kezdődött és csaknem két évtizedig tartott. Számos látnivalója között található a Cseke-tó, a pálmaház, a gótikus templomrom, a kiskastély, a török mecset, valamint a nemrég felújított szabadtéri színpad.

Kristály Szálló: Az ország legrégebbi szállodája. A napjainkban is felújításokon, bővítéseken áteső patinás épület – több névváltoztatást követően – ismét Kristály néven fogadja a vendégeket.

Víz, Zene, Virág Fesztivál: Az ország 10 legjobb fesztiváljai egyikeként minden évben három napon át több mint 200 program várja az érdeklődőket. A családi rendezvénysorozat a fenntarthatóság eszméje köré épül. A kiemelt gyermekprogramok mellett rangos hazai és külföldi együttesek, zenekarok, énekesek, előadóművészek is fellépnek.

Agostyáni Ökofalu: Tatától 5 km-re, az agostyáni arborétum tőszomszédságában az érdeklődőknek lehetőségük nyílik hosszabb-rövidebb látogatásokra, táborozásokra, terepgyakorlatokra, de arra is, hogy „tanítvánnyá” szegődve és a helyzeteket valóságosan megélve tanulják meg a természetközeli, szép és egyszerű életmódot.

Forrás: azutazó.hu

Szeretnél többet
olvasni?

MAKÓI HAGYMA – Hungarikumok bemutatása

A makói vöröshagyma a népi nemesítés magasiskolájának eredménye. Kifejlesztettek egy, csak erre a térségre jellemző technológiát, amely különleges értékké, sajátos […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

A fáraó sírjának felfedezése II. Amenhotep és kora – Szépművészeti Múzeum

szeptember 17. – 2022. január 9. Szépművészeti Múzeum Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be a […]

#Kultúra #Magazin #Slider toplists /

Műemlékek, bor, kastélyok és gyógyító természet: Irány Sopron és a Fertő tó környéke!

Kisvárosi hangulat, számtalan kulturális és történelmi emlék, termálfürdők, túraútvonalak és borkóstolók. Mindez és még sok más látnivaló és érdekesség várja […]

#Ajánló /