#MAGYARORSZÁG INFO /

Harmadjára szervezik meg az izgalmas Köböre és Etnosport Kupát

Családokat és szórakozni vágyókat várnak a szervezők augusztus 27-29. között a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba, a váci révnél található Magyar Családi Gazdaság rendezvény központjába. A három napos rendezvény középpontjában az etnosportok közül a köböre, az íjászat, a huculösvény és a baranta képviselteti magát. A szervezők célja, hogy a hagyományőrző sportversenyekkel, kulturális és gasztronómiai programokkal hozzájáruljanak a nemzeti identitás megőrzéséhez.

Harmad ízben rendezi meg az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány a Köböre és Etnosport Kupát 2021. augusztus 27–29. között. Az idei rendezvény társszervezői a Magyar Etnosport Szövetség és a Magyarságkutató Intézet.

Az eseménynek hagyományosan a Magyar Családi Gazdaság ad otthont Tahitótfaluban. Augusztus 27-én, pénteken huculösvény összetett lovas ügyességi versenyekre kerül sor, Dr. Magyar Zsombor vezetésével. Az augusztus 28-ai, szombati nap rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hiszen három etnosport ágban mérik össze tudásukat a versenyzők: lesz köböre, íjász és baranta verseny is.

A harmadik éve megrendezett kupa állandó etnosportága a köböre, amely egy ősi lovas csapatjáték, amelyet harcos eleink a közép-ázsiai sztyeppéken játszottak. A Közép-Ázsiában ma is rendkívül népszerű játékot a kazahok kökpárnak, a kirgizek kok-borunak, az afgánok buszkasinak nevezik. Mándoki-Kongúr István, világhírű magyar turkológus kutatásai alapján dokumentálta, hogy ez a lovas ügyességi játék egészen az 1920-as évekig jelen volt a kun pusztákon köböre néven. A játékban kiemelkedően fontos a lóval való tökéletes összhang, a fizikai erőnlét, a taktikai érzék és a jó csapatjáték.

A Kupán első ízben kerül megrendezésre az etno-íjászat, ahol távlövészet, 90 méteres céllövészet és a csőlövészet versenyszámokban mérik össze tudásukat a Török Hagyományos Íjász Szövetség íjászai, felvidéki, erdélyi, délvidéki, svájci íjászok, valamint a magyar íjászok. A versenyt Mónus József, a Fehér Farkas, számtalan nemzetközi verseny győztese, többszörös távlövő világbajnok, nemzeti ikonunk szervezi, és vezeti. A versenyen történelmi jellegű íjakkal és ruházatban jelennek meg a versenyzők.

A harmadik etnosport ág, amely a Kupán bemutatkozik, a baranta. A baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. Az etnosportág mottója Zrínyi Miklóstól származik: “A vitézség nem egy napi tanuság!” A XI. Zrínyi Miklós Baranta Kupára az egész ország területéről érkeznek a baranta versenyzők.

A viadalon bemutatkozó versenyszámok az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő etnosport gyűjtő név besorolása alá tartoznak, amelynek lényege, hogy olyan sportágakat tömörít, amelyek a sport mellett egy nemzet kultúráját, történelmét és önazonosságát is kifejezik.

A szombati nap vendége lesz a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, amely könnyed török nyelvleckével és a tradicionális török társasjáték, a mangala oktatásával várja az eseményre látogató családokat, gyermekeket és felnőtteket.

Délután Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet Főigazgatója tart előadást a nemzeti identitás és hagyományőrzés egymást erősítő kapcsolatáról, amelynek jelentősége a globalista tendenciák fokozódó nyomása okán egyre nagyobb jelentőségű.

Az Iloncsuk Szabadcsapat történelmi kun harcászati bemutatóján lovas és gyalogos harcosok idézik meg a kun harcmodort.

Vasárnap a köböre döntők mellett a lovas birkózóknak szurkolhatnak a látogatók, valamint gyermek lovas- és ifjúsági nomád harcászat bemutató is lesz.

A rendezvény ideje alatt hagyományőrző foglalkozások – szarufaragás, bőrözés, nemezelés, kerámiakészítés, játszóház, öko-szörpök, kakukkfüves szürkemarha hamburger és fröccsterasz várja a látogatókat. Az esemény támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A rendezvény szakmai partnerei dr. Nagy István, agrárminiszter, az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

Forrás: Sárréti Anita

 

Szeretnél többet
olvasni?

Húsvét minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Noha a húsvéti programok uralják a hosszú hétvégét, azért a kínálatban megannyi másféle kikapcsolódást is találni: indul a szezon a […]

#Ajánló /

Kéthelyre már megérkezett a nyuszi

Kéthely, az apró Somogy megyei település a húsvéti ünnepek alkalmából ezúttal is különleges díszítéssel lepi meg a helyieket és a […]

#Ajánló /

Aranymonostor nyílt Bugacon

A Bugaci Aranymonostor Látogatóközpontjának átadása új fejezetet nyithat a térség turizmusa és a régészeti kutatások történetében. Az 1,4 milliárd forintos […]

#Ajánló /