#Ajánló /

Műemlékek, bor, kastélyok és gyógyító természet: Irány Sopron és a Fertő tó környéke!

Kisvárosi hangulat, számtalan kulturális és történelmi emlék, termálfürdők, túraútvonalak és borkóstolók. Mindez és még sok más látnivaló és érdekesség várja az utazókat az ország legnyugatibb csücskében, Sopronban és környékén.

Sopron, a műemlékekben rendkívül gazdag város, már időszámításunk előtt VII. században, a vaskorban is lakott volt, amikor a mai Várhelyen földvár épült. Később, a rómaiak korában is jelentős szerepet töltött be, elhelyezkedésének köszönhetően két fontos útvonal is áthaladt rajta. A Római birodalom meggyengülésének köszönhetően az egykori Scarbantia hanyatlásnak indult és közel 500 évig lakatlan volt, 920 környékén a honfoglaló magyarok kezdték el újra benépesíteni. Az egykori római városfalak romjaira erős sáncokat építettek, azonban a terület kicsinek bizonyult, ekkor kezdtek el építkezni a városfalakon kívül, aminek eredménye a Villa Sopron, a Lővérek (a királyi íjászok települése), a Fertő –tavi halászok települései és a szőlőtermelők házhelyei. A IX és XI. század környékén felépült a vár és Sopron is feltehetően ekkor kapta mai nevét, az akkor ispánjáról Suprunról.

A XIII. században Sopron szabad királyi város rangot kapott, ami még inkább növelte erejét és befolyását, 1450 körül újabb városfal épült és kialakult Várkerület, Ógabonatér és a Széchenyi tér útvonal. Ekkor épült a híres Tűztorony, Sopron egyik jelképe, ami a városfal északi kaputornya volt és a város megfigyelésére szolgált. Reneszánsz körerkélye az 1676-os tűzvész után készült, amikor szinte egész Sopron porig égett. A torony ma a Soproni Múzeum részeként látogatható. A tűzvész után Sopron polgárai nagy részben önerőből építették újjá a várost az akkori kornak megfelelő barokk stílusban. A Stornó-ház, a Fő tér egyik ékessége, egy barokk sarokház, ahol még Mátyás király is vendégeskedett. A ma, múzeumként működő épület ad otthont a páratlan szépségű Stornó-gyűjteménynek, melynek része a 4 ezer darabból álló rajz- és tervanyag, valamint számos dísztárgy, festmények, bútorok és porcelánok. A Stornó-házból kilépve a Fő téren érdemes még betérni a Fabricius házba, ami egy római kori épület maradványaira épült és ahol több kiállítás is látható, mint például a Scarbanciáról, római kori Sopronról szóló kiállítás, vagy a régészeti kiállítás, ami az illírek, kelták, rómaiak és honfoglaló magyarok kultúráját mutatja be. A számos itt álló templom közül talán a legismertebb az úgynevezett Kecske templom, hivatalos nevén Nagyboldogasszony-templom. A szintén a Fő téren található templom a XIII-XIV. században épült gót stílusban és népies nevét a torony homlokzatát található kecskéről kapta, ami az építtető, Geisel Henrik címerállata volt. Ha megéheztünk a sok látnivaló után, a Gambrinus ház éttermét javasoljuk, ami tipikus hazai ízekkel várja a vendégeket. Ne felejtsük el megkóstolni a soproni kékfrankost, ami a helyi borvidék jellegzetessége.

Ha még maradt pár napunk, érdemes Sopron környékén is kirándulni és meglátogatni a Röjtökmuzsaji Kastélyszállót, ahol nem csak szállóvendégek élvezhetik a királyi reggelit, ebédet. A kastélyt az 1750-es években a Felsőbüki Nagy család építette, majd az 1910-es években az új tulajdonos, Berg Miksa átépítette, ekkor nyerte el mai formáját.

A környék tele van még látnivalókkal, itt található a mintegy 20 ezer éves Fertő tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. A tó nagyobb része Ausztriához tartozik, a kisebbik része Magyarországhoz. Remek kirándulóhely az aktív sportokat kedvelőknek, mivel körülötte végig jó minőségű bicikliút található. A Fertő-Hanság Nemzeti Park igen gazdag növény és állatvilággal rendelkezik, számos vízimadarat megfigyelhetünk a Madármegfigyelő Szabadidőparkban. A túrázók is megtalálják a számításikat itt, mivel a környéken sok túraútvonal is áthalad, ilyen például a „Nádak Útján” tanösvény Hegykő határában. Végül a sok látnivaló és kirándulás után kipihenhetjük fáradalmainkat a Hegykői Termálfürdő gyógyvizében.

Fotó: life.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Kirándulásajánló – Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

A volt raposkai bányaudvarból indul a tanösvény, az út a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel a […]

#Ajánló /

Újra Gasztrohegy, nagy futás Eplényben és egy kis múzeum – hétvégi programajánló

A Világok konyhájával várják a gasztronómia kedvelőit a hétvégén Badacsony tíz éttermében. Aki ezen a hétvégén inkább aktív programot keres, […]

#Ajánló /

MAGYAR PÁSZTOR- ÉS VADÁSZKUTYAFAJTÁK – Hungarikumok bemutatása

A magyar kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) a magyar ember […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /