#Ajánló /

TÖLTSD VELÜNK AZ ÜNNEPEKET! – STEIGLER PINCE

Különleges terroir, egyedülálló ízvilág, emberi sorsok, évezredes hagyományok és egy páratlan pince organikus ötvözete. Ez a szekszárdi Steigler Pince, amely Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található, a belváros szélén.  

 BEMUTATKOZUNK 

A Fertő-táj egészét a bűvös hármas szám misztikuma itatja át. A talaj három meghatározó eleme közül a legérdekesebb a csillámpala, mely Magyarországon csak itt lelehető fel a felszíni régiókban. A semmivel össze nem téveszthető talaj és mikroklíma már a római időket megelőzően is arra ösztönözte az itt megtelepedő embereket, hogy szőlőt telepítsenek és bort készítsenek. Az írásos emlékek szerint, a kelták voltak az elsők, akik megízlelhették a Fertő-táj semmivel össze nem téveszthető ízvilágú borait. Pincészetünk két karizmatikus, a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő ember, Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász vállán nyugszik. A Steigler Pince kiváló minőségű boraihoz, az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termeli meg.  

A szőlőbirtok a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el. Az ültetvények alapját a zöld veltelíni, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon fajták adják, melyeket az újonnan telepített cabernet franc, syrah, és a „koronaékszer”, a furmint egészít ki. Izgalmas projektünk a furmint-telepítés, mivel ez a fajta volt a meghatározó a XX. század elejéig, a Soproni borvidéken. 

 

MI ÍGY TÖLTJÜK A KARÁCSONYT 

Minden évben kézzel készül az adventi kalendáriumunk, melyben a meglepetések minden egyes napra egy feladat vagy közös program, pl.: mézeskalács sütés, diavetítés, esetleg társasjátékmelyben az egész család részt vesz.  

Tamás (a borász) egész évben nem ér rá sütni – főzni, illetve segíteni otthon a konyhában, ezért évek óta december 24én Ő készíti az ünnepi vacsorát. 

Az idei évben az alábbi fogások kerülnek az asztalra 

Pirított házi kovászoskenyér libamájpástétommal 

Ropogósra sült bőrös karaj, rozmaringos tepsis burgonyával  

vacsorát minden évben a Nagymama házi gerbeaud-ja és vaníliás kifli zárja. 

 EGY ÜNNEPI RECEPT, TŐLÜNK, NEKTEK 

 Karácsonyi gesztenyés töltött pulyka 

 Hozzávalók a pulykához:  

4 kg bébipulyka 

25 dkg gesztenyemassza 

12 dkg csirkemáj 

14 dkg darált sertéshús 

1 db tojás 

1 db zsemle 

0.5 dl tej 

3 dkg mandula 

10 dkg aszalt szilva 

50 ml rum 

só ízlés szerint, bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint  

 

Hozzávalók a sütéshez: 

0.5 db sárgarépa 

1 közepes fej vöröshagyma 

6 gerezd fokhagyma 

1 dl vörösbor 

5 dkg fűszervaj  

 

Elkészítés:  

A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk. Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük. Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük. A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé. Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levével, 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.  

 

MILYEN ÉTELEKHEZ TÖLTSÉTEK A BORAINKAT? 

Prémium Válogatás borcsomagunkkal az egész ünnepi menüt lefedhetitek, minden fogáshoz találtok benne egy-egy passzoló tételt! 

 Premium BIO Frumint 2020 – Fertőtavi fogaskoktél  

Premium BIO Zöldveltelini 2020 – Zöldség-krémleves  

Premium Kékfrankos 2019 – Egészben sült, bőrös sertéskaraj  

Premium BIO Syrah 2020 – Vaddisznó sült, erdei gombamártással  

Premium BIO Cabernet Franc 2020 – Steak  

Premium Merlot 2019 – Étcsokoládé mousse 

 

Steigler Pince

Steigler Pince

9400 Sopron, Balfi út 13.

Tovább a helyhez

Szeretnél többet
olvasni?

Óriásbábokkal hangolnak a Székesfehérvári Királyi Napokra

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik: folytatódik a népszerű Királyok a belvárosban eseménysorozat, amely a Székesfehérvári Királyi Napok előprogramjaként varázslatos […]

#Ajánló /

Folytatjuk nyarat a vakáciozóóós fagyis kürtős desszertek hetével.

Három érvünk is van e hét mellett: Imádjuk a fagyit, hát még kürtőskalács darabokkal kombinálva milyen mennyei - tehát Kürtős […]

#Ajánló #Gasztronómia /

Jógázz a város legmagasabb kilátóteraszán!

Fitness brunch, jóga, body art… eddig semmi különös. De mindez 120 méter magasan, Budapest legimpozánsabb panorámájával? A MOL Campus SkyDeck […]

#Ajánló /