#Ajánló /

TÖLTSD VELÜNK AZ ÜNNEPEKET! – CSERI PINCÉSZET

Van egy kis borászat a Pannonhalmi Borvidék szívében, ahol egyedi panorámával, családias, baráti hangulattal és persze nem utolsósorban kitűnő borokkal várják a kedves látogatókat! 

Mindenképpen érdemes hozzájuk ellátogatni, de legutóbb Cseri Auguszta látogatott el hozzánk és elmesélte milyen karácsonyi hagyományaik vannak, milyen ételek és borok kerülnek náluk az ünnepi asztalra.  

 BEMUTATKOZUNK 

A mi pincészetünk a borvidék legfiatalabbja, de ennek ellenére, szerencsére hamara megkedveltek minket és a borainkat a gourmet éttermek. 2012-ben alapította a borászatot Édesapám, Cseri Norbert, Róberttel. Apa először egyedül készítette a borokat, de most már a testvérem, Barnabás is végzett szőlész-borász mérnök, így ő is csatlakozott a családi borászathoz. Jelenleg tíz hektáron termelünk rajnai rizlinget, sauvignon blanc-t, pinot blanc-t, fűszeres traminit, merlot-t, cabernet franc-t és kékfrankost. Mindegyik fajta, amellett, hogy kiváló fajtaborokat ad, izgalmas házasítások alapanyaga. Elkötelezettek vagyunk a magas minőség mellett, kézi szürettel, kíméletes feldolgozással készítjük egyedi ízvilágú borainkat.  

 MI ÍGY TÖLTJÜK A KARÁCSONYT 

Az egyik legnagyobb hagyományunk a karácsonyi lasagne. Miattam J – ez a kedvencem. Ehhez az ételhez fűződik egy vicces karácsonyi történetünk is. A  tésztát ma már mindenki el tudja készíteni a családban, de 2005-ig csak Anya (Cseri Eszter) készítette. Abban az évben azonban Anyának volt egy vállműtétje, ami miatt nagyon nehezére esett a tésztanyújtás, de hát az ígéretét egy anyuka mindig megtartja, még akkor is, ha a fájdalomtól a könnye is potyog… Szegény nagyon nem boldogult vele, így Apa is besegített, de i már akkor tudtunk valamit, amit Anya még nem is sejtett… Nálunk az ajándékozás mindig vacsora után történik, és hát Anyát már ott várta egy tésztanyújtógép. Emiatt volt a tanácstalanság, hogy a tésztagép még az ajándékozás előtt kibontásra kerüljön-e? Ez a gép azóta is használatban van, és most már minden karácsonykor Apa nyújtja a tésztátAnya a húsos tölteléket készíti, én a besamel mártást, Barni pedig a narancsos mandulatortát díszíti. 

 Így néz ki nálunk a karácsonyi menü –  öt fogás, hat borral, hiszen minden főzés és recept úgy kezdődik, hogy bonts ki egy palack bort! Secundus Barni’s Riesling a hangulathoz

Sauvignon blanc – Fokhagymás és paradicsomos bruscetta  

Archeus – Lazac tatár 

Rosé – Olasz halleves 

Legenda – Lasagne 

Tramini késői szüret – Barni narancsos mandulatortája 

 KÉT ÜNNEPI RECEPT, TŐLÜNK, NEKTEK 

 Lasagne 

 Hozzávalók:  

Lényege a házi készítésű tésztalap.  

  • tésztához:  

400 g finomliszt, 3 tojás, só, vaj, reszelt parmezán  

  • A raguhoz:  

150 g szalonna, 1 közepes fej hagyma, 50 g sárgarépa, 50 g zellergumó és 2 zellerszár, 250 d darált sertéslapocka, 150 g paradicsompüré, só, bors  

  • A besamelhez:  

50 g vaj, 50 g liszt, 5 dl tej, só, szerecsendió  

 Elkészítés: 

A sütőt 220 C-ra előmelegítjük, a hozzávalókat rétegezve egymásra tesszük, sajttal megszórjuk, és kb 25 perc alatt készre sütjük. 

 Bruschetta recept Augusztától  

 Hozzávalók:  

– Kenyér (baguette, ciabatta vagy aminek lágyabb a tésztája)  

– Fokhagyma  

– Paradicsom  

– Bazsalikom  

– Só  

– Bors  

– Olivaolaj  

– Balzsamecet  

 Elkészítés: 

Kezdjük magával a feltéttel, mert az ízek jobban összeérnek, mire megpirítjuk a kenyeret. A legjobb ha koktélparadicsomot, vagy pici paradicsomot használunk, a nagy általában túl vizes, kevéssé zamatos. Pici darabokra vágjuk, ne legyen pépes, de túl nagy se. 1 gerezd fokhagymát vagy roppantunk meg és dobjuk hozzá, a végén pedig vegyük ki, vagy nyomjuk ki/aprítsuk kicsire és keverjük el jól a paradicsommal. Só-bors ízlés szerint, kb 2-3ek olivaolaj a mennyiségtől függően, max 1ek balzsamecet. Én egy bő fél maréknyi bazsalikom levelet szoktam tenni egy 4 fős adaghoz, vagy vékony csíkokra, vagy picit nagyobb darabokra aprítva. Elkeverjük és kész. Ha rövid időn belül tálaljuk ne tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten sokkal finomabb. A kenyeret kb 1.5 cm vastagságú szeletekre vágom, 180-200 fokon rövid ideig sütőbe teszem, épp, hogy ropogós, enyhén aranybarna legyen. Ha kész, ízlés szerint be lehet fokhagymázni. 

 MILYEN ÉTELEKHEZ TÖLTSÉTEK A BORAINKAT? 

Karácsonyi vacsorához ajánljuk az alábbi borainkat – könnyű kezdés, édes befejezés.  

Secundus Barni’s Riesling 2020 – Ecetes hal – a Szigetköz finom ínyencsége

Archeus 2020 – Lazac tatár  

Sauvignon Blanc 2020 – Fokhagymás és paradicsomos brushcetta  

Rose 2021 – Olasz halleves  

Legenda 2017 – Lasagne 

Tramini késői szüret 2020 – Narancsos mandulatorta  

Cseri Pincészet

Cseri Pincészet

9082 Nyúl, Panoráma utca, 7

Tovább a helyhez

Szeretnél többet
olvasni?

Sorra nyílnak a balatoni jégpályák – téli élmények a tó körül

A Balaton környéke az ünnepi időszakban nemcsak a fények és vásárok miatt telik meg élettel: évről évre egyre több település […]

#Ajánló /

Budapesti kiállításon a Pop Királya

Emberközeli és ikonikus élménnyel várja a látogatókat a frissen megnyílt Michael – the HIStory kiállítás Budapesten, ahol a színpadi legenda […]

#Ajánló /

Újra hétvégi menetrendben jár a Királyréti Erdei Kisvasút – varázslatos kirándulás a Börzsöny szívébe

A Királyréti Erdei Kisvasút november 1. és március 31. között hétvégi menetrend szerint működik, vagyis szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekedik […]

#Ajánló /