A Daru Déli Dűlő Borbirtok Magyarország déli határa mentén, Bácsszentgyörgyön húzódik a Hajós- Bajai Borvidék részeként. A kis családi pincészetben a borok mellett gasztronómiai különlegesség is készülnek nagy szívvel és sok-sok kézi munkával: borcsokoládé, borfagylalt, boros-krémes. Ünnepi ajánlataikban most ezeket a finomságokat is megkóstolhatjátok! BEMUTATKOZUNK Küldetésünk és szenvedélyünk a borászat és a gasztronómia! Célunk a Dunai Borrégió hírnevének emelése az általunk készített kiváló borokkal és a hozzájuk készített gasztronómiai különlegességekkel! 2017 óta működik bajai bemutató pincénk kisebb-nagyobb családi és céges rendezvények számára. Ugyanitt 10-50 fő részére szállást és igény szerinti étkezést is biztosítunk. Az itt élő népcsoportok igen gazdag kultúrájából szívesen adunk ízelítőt az ide látogató érdeklődőknek; szervezünk kulturális, turisztikai és családi programokat a felüdülni vágyó illetve borkedvelő vendégeink részére – idegen nyelvű vezetéssel is. Koccintson velünk egy kiváló Kadarkával a Halászlé fővárosában! MI ÍGY TÖLTJÜK A KARÁCSONYT Egész évben erre a napra várunk. Amikor december 24-e eljön, aznap máshogy ébredünk. Elkezdődik a nap, ami a várakozás végét jelenti, mert igen, nálunk a három közül a legfontosabb a legelső. Ilyenkor már semmi mással nem foglalkozunk, csak egymással. Követjük azokat a szokásokat, amik soha nem voltak kötöttek, inkább csak azért csináljuk, mert végre megtehetjük. Félretesszük a problémákat, hogy csak az ünnepé legyen ez a rövid idő. Mindenki tudja, hogy mit kell csinálnia aznap, pedig nem mondta neki senki, belenevelkedett a szerepébe. Ebéd előtt már ropog a tűz az udvaron, felette a bográcsban pedig zubogva forr a halászlé és mivelhogy igazi bajai család vagyunk, közben a fazékban fő a hozzá való tészta. A karácsonyi hal elhozza hozzánk a messzebbi családtagokat, esetleg barátokat is, akikkel jól érezzük magunkat az ehhez az ételhez kötelező kadarka mellett. A nap további része viszont már csak a szűkebb családé. Ilyenkor jön el a fadíszítés ideje. Ebben az egész család részt vesz, hogy mindenki kicsit hozzáadjon önmagából. Ahogy elkészült, a fa alja lassan megtelik ajándékokkal. Majd asztalra kerül a kacsa sült. A hozzá való othello dzsemet a poharunkban lévő merlot-val párosítjuk. Majd meggyulladnak a csillagszórók a karácsonyfán. Ezek a fenyővel vegyülve megteremtik azt az illatot, ami az ünnepi érzést beteljesíti. Az este, az ajándékozás után az éjféli szentmisén ér véget, ahová gyalog indulunk és Szenteste az éjszakai utcán a lámpafénynél sétálva a templomba érkezünk imádkozni, ahol a karácsony igazi varázslatával találkozunk. Így néz ki nálunk a karácsonyi menü: Délben : Bajai halászlé tésztával, mellé kadarka Vacsora: Kacsasült, burgonyapürével Othello dzsemmel, mellé merlot, desszertnek pedig Almás-diós sütemény December 25-én: Csontleves, Erdélyi töltött káposzta, Házi krémes EGY ÜNNEPI RECEPT, TŐLÜNK, NEKTEK Kacsasült, szőlész módra Hozzávalók: 1 házi hízott kacsa Birsalma Vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma Elkészítés: A kacsát kívül-belül bedörzsöljük sóval. A feldarabolt birsalmát a vöröshagymát és a összezúzott fokhagymát a belsejébe töltjük, majd fedő vagy takarás alatt a sütőbe tesszük. Amíg a hús mepuhul a fedő alatt, a kisülő zsírt több alkalommal lemerjük. Azután levesszük a fedőt és körberakjuk összevágott vöröskáposztával, majd meglocsoljuk vörösborral. A kacsa bőrét pirosra sütjük. Burgonyapürével és othello dzsemmel tálaljuk, hozzá mi merlot fogyasztunk. MILYEN ÉTELEKHEZ TÖLTSÉTEK A BORAINKAT? Ez a válogatás végigkíséri az ünnepi asztalra kerülő ételeket. Tökéletes párosítás a fűszerpaprikás jegyeket hordozó kadarka a halászlével, a friss rozé a szentesti almás-diós süteménnyel, a merlot a sült kacsával, amihez elengedhetetlen az otthello dzsem. A cserszegi fűszeres pedig teljessé teszi az ünnep másnapján asztalra kerülő krémest. Az othello dzsem- 300g kézzel válogatott othello szőlőből készült dzsem, amely a szőlő értékes magját is tartalmazza. Monostor ‘Könnye’ Cserszegi Fűszeres 2021 – Fetával töltött rántott pulykamell Szentgyörgyi Rosé 2021 – Gyümölcstorta vagy Almás-diós sütemény Merlot 2015 – Sous-vide szarvas, aszaltszilva mártással Kadarka 2015 – Bajai halászlé Otthello Dzsem – Sült húsok mellé ajánljuk 1/3 ×