#Ajánló /

TÖLTSD VELÜNK AZ ÜNNEPEKET! – DARU DÉLI DŰLŐ

A Daru Déli Dűlő Borbirtok Magyarország déli határa mentén, Bácsszentgyörgyön húzódik a Hajós- Bajai Borvidék részeként. A kis családi pincészetben a borok mellett gasztronómiai különlegesség is készülnek nagy szívvel és sok-sok kézi munkával: borcsokoládé, borfagylalt, boros-krémes. Ünnepi ajánlataikban most ezeket a finomságokat is megkóstolhatjátok!

 BEMUTATKOZUNK

Küldetésünk és szenvedélyünk a borászat és a gasztronómia! Célunk a Dunai Borrégió hírnevének emelése az általunk készített kiváló borokkal és a hozzájuk készített gasztronómiai különlegességekkel!

2017 óta működik bajai bemutató pincénk kisebb-nagyobb családi és céges rendezvények számára. Ugyanitt 10-50 fő részére szállást és igény szerinti étkezést is biztosítunk. Az itt élő népcsoportok igen gazdag kultúrájából szívesen adunk ízelítőt az ide látogató érdeklődőknek; szervezünk kulturális, turisztikai és családi programokat a felüdülni vágyó illetve borkedvelő vendégeink részére – idegen nyelvű vezetéssel is. Koccintson velünk egy kiváló Kadarkával a Halászlé fővárosában!

MI ÍGY TÖLTJÜK A KARÁCSONYT

Egész évben erre a napra várunk. Amikor december 24-e eljön, aznap máshogy ébredünk. Elkezdődik a nap, ami a várakozás végét jelenti, mert igen, nálunk a három közül a legfontosabb a legelső. Ilyenkor már semmi mással nem foglalkozunk, csak egymással. Követjük azokat a szokásokat, amik soha nem voltak kötöttek, inkább csak azért csináljuk, mert végre megtehetjük. Félretesszük a problémákat, hogy csak az ünnepé legyen ez a rövid idő. Mindenki tudja, hogy mit kell csinálnia aznap, pedig nem mondta neki senki, belenevelkedett a szerepébe. Ebéd előtt már ropog a tűz az udvaron, felette a bográcsban pedig zubogva forr a halászlé és mivelhogy igazi bajai család vagyunk, közben a fazékban fő a hozzá való tészta. A karácsonyi hal elhozza hozzánk a messzebbi családtagokat, esetleg barátokat is, akikkel jól érezzük magunkat az ehhez az ételhez kötelező kadarka mellett. A nap további része viszont már csak a szűkebb családé. Ilyenkor jön el a fadíszítés ideje. Ebben az egész család részt vesz, hogy mindenki kicsit hozzáadjon önmagából. Ahogy elkészült, a fa alja lassan megtelik ajándékokkal. Majd asztalra kerül a kacsa sült. A hozzá való othello dzsemet a poharunkban lévő merlot-val párosítjuk. Majd meggyulladnak a csillagszórók a karácsonyfán. Ezek a fenyővel vegyülve megteremtik azt az illatot, ami az ünnepi érzést beteljesíti. Az este, az ajándékozás után az éjféli szentmisén ér véget, ahová gyalog indulunk és Szenteste az éjszakai utcán a lámpafénynél sétálva a templomba érkezünk imádkozni, ahol a karácsony igazi varázslatával találkozunk.

 

Így néz ki nálunk a karácsonyi menü:

Délben : Bajai halászlé tésztával, mellé kadarka

Vacsora: Kacsasült, burgonyapürével Othello dzsemmel, mellé merlot, desszertnek pedig Almás-diós sütemény

December 25-én: Csontleves, Erdélyi töltött káposzta, Házi krémes

EGY ÜNNEPI RECEPT, TŐLÜNK, NEKTEK

 Kacsasült, szőlész módra

Hozzávalók:

1 házi hízott kacsa

Birsalma

Vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A kacsát kívül-belül bedörzsöljük sóval. A feldarabolt birsalmát a vöröshagymát és a összezúzott fokhagymát a belsejébe töltjük, majd fedő vagy takarás alatt a sütőbe tesszük. Amíg a hús mepuhul a fedő alatt, a kisülő zsírt több alkalommal lemerjük. Azután levesszük a fedőt és körberakjuk összevágott vöröskáposztával, majd meglocsoljuk vörösborral. A kacsa bőrét pirosra sütjük. Burgonyapürével és othello dzsemmel tálaljuk, hozzá mi merlot fogyasztunk.

 

MILYEN ÉTELEKHEZ TÖLTSÉTEK A BORAINKAT?

Ez a válogatás végigkíséri az ünnepi asztalra kerülő ételeket. Tökéletes párosítás a fűszerpaprikás jegyeket hordozó kadarka a halászlével, a friss rozé a szentesti almás-diós süteménnyel, a merlot a sült kacsával, amihez elengedhetetlen az otthello dzsem. A cserszegi fűszeres pedig teljessé teszi az ünnep másnapján asztalra kerülő krémest. Az othello dzsem- 300g kézzel válogatott othello szőlőből készült dzsem, amely a szőlő értékes magját is tartalmazza.

Monostor ‘Könnye’ Cserszegi Fűszeres 2021 – Fetával töltött rántott pulykamell

Szentgyörgyi Rosé 2021 – Gyümölcstorta vagy Almás-diós sütemény

Merlot 2015 – Sous-vide szarvas, aszaltszilva mártással

Kadarka 2015 – Bajai halászlé

Otthello Dzsem – Sült húsok mellé ajánljuk

Szeretnél többet
olvasni?

Sorra nyílnak a balatoni jégpályák – téli élmények a tó körül

A Balaton környéke az ünnepi időszakban nemcsak a fények és vásárok miatt telik meg élettel: évről évre egyre több település […]

#Ajánló /

Budapesti kiállításon a Pop Királya

Emberközeli és ikonikus élménnyel várja a látogatókat a frissen megnyílt Michael – the HIStory kiállítás Budapesten, ahol a színpadi legenda […]

#Ajánló /

Újra hétvégi menetrendben jár a Királyréti Erdei Kisvasút – varázslatos kirándulás a Börzsöny szívébe

A Királyréti Erdei Kisvasút november 1. és március 31. között hétvégi menetrend szerint működik, vagyis szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekedik […]

#Ajánló /