#Bakancslista #Legjobb helyek /

Bakancslista: ezt a 10 helyet nézd meg, ha a Bükk és a Mátra környékére utazol!

1. Kóstold végig a térség borait!

Tudtad, hogy ebben a régióban három borvidék is van? Ízleld meg az egri Szépasszony-völgy kincseit, koccints a kiválóbbnál kiválóbb mátrai vagy bükki borokkal, és ne hagyd ki a kisebb pincék kínálatát sem! Ha pedig megéheztél és pont Gyöngyös környékén jársz, Bori Mami éttermében kiválóan készítik klasszikus magyar ételeket, ráadásul környékbeli alapanyagokból.

2. Szívd magadba a bátrak városának hangulatát, járd be Egert!

Sétálj a belváros romantikus barokk utcáin, tekints le a városra a minaret tetejéről és ne hagyd ki a hősies védőiről is híres Egri várat sem, ahol megismerheted meg a török ellen vívott kitartó harcuk történetét!

3. Fürdőzz Egerszalókon!

Egerszalókon két tucat kül- és beltéri medencében pihenheted ki a kirándulás fáradalmait. A wellness szálló kinti medencéiből pedig jól látható a hely régi nevezetessége, a Sódomb is, amely neve ellenére mészkőből képződött. A mellette található, korábban rengeteg ajánlóban szereplő teraszos-tálcás domboldal kiszáradása miatt viszont nem kell aggódni: valójában mesterséges betonépítmény, amit működési problémái miatt le is zártak.

4. Mássz fel az Avasi tévétoronyba!

Nézz le Miskolc városára az Avasi kilátóból: a 72 méter magas tévétorony, a környék 1963-ban épült jelképe teraszáról több mint 180 fokos panoráma tárul eléd!

5. Romantikázz Lillafüreden!

Szállj fel a Lillafüredi kisvasútra, és utazz el meseországba! Libegőzz Lillafüreden, sétálgassatok kézen fogva a Palotaszálló függőkertjében, csodáljátok meg a 20 méteres vízesést, az Anna-barlang mészkőalakzatait és a Szent István-barlang cseppköveit is!

7. Járd végig a Kéktúra csúcsait és kilátóit!

Ha van hozzá kedv és idő, végigmehetünk a Kéktúra talán legszebb, de bizonyosan a legnehezebb szakaszán: sok más látnivaló mellett érinti Galyatetőt és építészeti díjas kilátóját, a Kékestetőt a Tévétoronnyal, a vulkáni sziklába vájt Siroki várat és az ország legmagasabban fekvő vízesését, az Ilona-völgyi vízesést is. A meredek csúcsokra felkapaszkodva jó időben láthatjuk a kanyargó Tiszát és északra a Tátrát.

8. Kalandozzatok a Siroki várban!

Mássz fel Magyarország egyik legérdekesebb várához, amit részben a magányos, meredek vulkáni hegycsúcsba vájtak. Itt a gyerekek bujkálhatnak a régi, barlangszerű termekben, majd a múzeumban törökkori ruhákban lőhettek magatokról egy szelfit. A vár után érdemes felkapaszkodni a Barát és Apáca sziklákhoz is, ami a néphagyomány szerint egy boldogtalanságtól kővé dermedt szerelmespár.

9. Fedezd fel a Szalajkavölgy csodáit!

Szilvásváradról zakatolj fel az Erdei Vasúttal a Gloriett-tisztásig, ahonnan egy rövid séta a Sipovics Tengerszem és a völgy nevét adó Szalajka-patak forrása. A kitartóbbak felmászhatnak az Istállóskő csúcsára, útközben megtekintve az itteni barlangot. A patak mellett sétáljatok vissza Szilvásváradig megcsodálva Fátyol-vízesést és a pisztrángtenyésztő telepeket. Útközben mindenképp egyetek füstölt pisztrángot is!

10. Ha itt jársz, Hollókót is ejtsd útba!

A Nógrád megyei, a XVII-XVIII. században kialakult Hollókő palóc népi hagyományaival a világörökség része: a máig élő, működő település megőrizte régi népi hagyományait. Tegyetek egy sétát az Ófaluban, csodáljátok meg az ősi palóc népi építészeti stílus emlékeit, és tekintsetek fel a közeli Hollókői várra!

Szeretnél többet
olvasni?

Gyertek mozizni augusztusban is!

Gyertek mozizni augusztusban is! Kalandozz velünk a kulináris és kulturális élmények világában! Mozizás előtt válassz a legendás "Nemzeti 11" ételeink […]

#Ajánló /

Őrült hajók versenye, lovasnomád világtalálkozó és gőzösök – hétvégi programajánló

Különleges programok közül lehet válogatni ezen a hétvégén, hiszen most tartják Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a hun-türk tudatú népek világtalálkozóját, […]

#Ajánló /

Zempléni Fesztivál

Az egyedi hangulatú fesztivált 2004 óta az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi, művészeti alapműhelye pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar. […]

#Fesztivál ajánlók /