#Bakancslista #Legjobb helyek #MAGYARORSZÁG INFO /

Debrecen és térsége bakancslista: Ez a top 10, amit ne hagyj ki Debrecenben és környékén

 

1. Menj fel a Nagytemplom tornyába!

A Református Nagytemplom az ország legnagyobb református temploma, egyben Debrecen egyik jelképe. Érdemes itt kezdeni a városnézést, mivel a templom a főtéren áll és számos látnivalót tartogat. Itt található a híres 50 mázsás Rákóczi harang, a Kossuth relikviák, valamint a templom tornyába is fel lehet menni, ahonnan csodás panoráma tárul eléd.

 2. Keresd meg a Gerundiumot az ország iskolájában!

A Nagytemplom mögött találod az „ország iskolájának” is nevezett Református Kollégiumot, ahol megtekinthető a híres gerundium vagy más néven tűzoltóbot, amit anno a diákok tűzoltásra használtak. Külön botok voltak az alsóbb éveseknek és a felsőbb éveseknek, utóbbiak akár a 8 kg-ot és a 170 cm-t is elérték.

3. Lőj egy szelfit a Millenium szökőkútnál!

Debrecen a szökőkutak városa, számos gyönyörű darab található a itt. Az egyik ilyen például a főtéren álló Millenium szökőkút, az ország egyik legnagyobb zenélő szökőkútja. A szökőkutat a magyarok bejövetelét ábrázoló Honfogalás című kép, illetve egy főnixmadár díszíti, amely Debrecen újjászületésének is jelképe.

4. Sétálj egy nagyot a Nagyerdőben!

A Debreceni Nagyerdő egy 1100 hektáros természetvédelmi terület, ami a város belterületén található. Érdemes akár egy egész napot is rászánni, mert rengeteg látnivaló és programlehetőség vár itt. Sétálj végig a Medgyessy sétányon, ahol híres írók és költők szobrait láthatod, jó időben csónakázz a tavon, ha pedig szereted a különleges növényeket és virágokat, mindképp nézd meg a Botanikus kertet! Ha wellneszelni támad kedved, az Acquaticum Élményfürdőben azt is megteheted.

5. Kóstold meg a helyi ízeket!

Tudtad, hogy Debrecen nevét egy ételük is viseli? Innen származik a híred Debreceni pároskolbász, ami hírnevét magas hústartalmának és jellegzetes fűszerezésének köszönheti. Érdemes megkóstolni, mert az igazi, se nem puha, se nem kemény, nem zsíros és nem száraz, de roppanós és lédús kolbászféle itt a legjobb. Ezen kívül ajánljuk még az olyan helyi sajátosságokat, mint a töltött káposzta, a hortobágyi húsos palacsinta, a slambuc vagy a szürkemarha-húsból készült ételek.

6. Vegyél részt a hortobágyi csikósbemutatón!

Debrecentől körülbelül 40 kilométerre található Közép-Európa legnagyobb pusztája, a Hortobágy. Ajánljuk a pusztaprogramot, ahol megismerkedhetsz a híres hortobágyi csikósok páratlan ügyességével, valamint bepillanthatsz a hagyományos állattartás rejtelmeibe is.

7. Látogass el a Hortobágyi Vadasparkba!

A Vadaspark a Hortobágyi Nemzeti Parkterületén található és csak szervezett formában látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk, ha szerencséd van olyan állatfajokkal találkozhatsz itt, mint a farkas, a vadló, a keselyű, a pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: a vadmacska, a róka, a görény, az őz, a réti sas, a nyári lúd, a nagy kócsag, a szürke gém, a daru, a fehér gólya vagy a vörös vércse.

8. Tekerd körbe a Tisza-tavat!

Hortobágytól 37 kilométerre keletre az aktív sportok szerelmeseinek egyik paradicsomához, a Tisza-tóhoz érkezünk. A nemrég elkészült bicikliút a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így hobbibiciklizés mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. A rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli körbe a tavat, az autóforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

9. Próbáld ki a legkülönfélébb vízisportokat!

A Tisza-tó körül több helyen is lehetőséged van különböző vízisportok kipróbálására, kedvedre SUP-ozhatsz, jet-skizhetsz, vízi banánozhatsz, hajótúrázhatsz, de még fly-boardozhatsz is. Ehhez ajánljuk az Abádszalóki strandot, ahol a Riviéra Vízisportnál mindent megtalálsz.

10. Csodáld meg a Tisza-tó élővilágát!

Egész évben lehetőséged van a tó élővilágának felfedezésére, tavasztól őszig a Tiszafüredről induló csónakázást ajánljuk, pár óra alatt a tó legrejtettebb zugait is körbejárhatod és ha szerencséd van, kormoránokkal és különböző vízimadarakkal is találkozhatsz. Télen pedig vár a Poroszlói Ökocentrum akváriuma, ahol megcsodálhatod a víz alatti világ titkait.

Fotó: programturizmus.hu

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /