#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

BAJAI HALÁSZLÉ

Ahogy Pusztai Bertalan írja a bajai halászléfőző fesztiválról szóló kétnyelvű tanulmánygyűjteményben: „mint igazi márka, sokkal inkább egy érték- és érzéskomplexum konkrét reprezentációja. A jó márka próba nélkül garantál számunkra egy kiemelkedő minőséget.

Minőséget, amelyet tőle megszokhatunk. Sőt mi több, olyan értékeket, amelyekkel azonosulni tudunk, amelyet magunkba építhetünk. A halászlé közösségben készíthető; magyaros, mivel paprikás; természetes, mivel friss hal kell hozzá; egészséges.”  Halászlét ma nemcsak a halászok, vízen járók esznek, hanem amióta a XIX. század második felében bekerült a polgári konyhába, azóta Baja város szinte összes lakosa fogyasztja. A bajai halászlé nemzedékeken átörökített olyan hagyomány és kulturális örökség, mely képes alkalmazkodni napjaink megváltozott életformájához is.

A bajai halászlé olyan szellemi érték, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti összetartozásának kialakításához és megerősítéséhez. A bajai halászlé kulturális örökségének megőrzése olyan példa, ami más települések számára is minta lehet, hogy a multikulturális világban milyen módon lehet a helyi kultúrát, lokális identitást megőrizni.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Anima Sound System: „Föld, kő és arany kering benned”

Székely tudás, mesék, és irodalom, Benedek Elek és Kós Károly, mondák, történetek és dallamok háromnegyed órában. Izgalmas kirándulás a székelyek […]

#Ajánló /

Filmáradat, gasztro- és horgászati élmények – Hétvégi programajánló

November második hétvégéjén sem lesz hiány színes programokból, hiszen az ország minden táján izgalmas, szórakoztató és kellemes programokkal várják az […]

#Ajánló /

A budai bor históriája – múlt és jelen egy pohárban

A budai bor históriája - múlt és jelen egy pohárban Borkóstoló és épületbemutató a De La Motte-Beer-palotában A budai Vár […]

#Ajánló /