#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

BAJAI HALÁSZLÉ

Ahogy Pusztai Bertalan írja a bajai halászléfőző fesztiválról szóló kétnyelvű tanulmánygyűjteményben: „mint igazi márka, sokkal inkább egy érték- és érzéskomplexum konkrét reprezentációja. A jó márka próba nélkül garantál számunkra egy kiemelkedő minőséget.

Minőséget, amelyet tőle megszokhatunk. Sőt mi több, olyan értékeket, amelyekkel azonosulni tudunk, amelyet magunkba építhetünk. A halászlé közösségben készíthető; magyaros, mivel paprikás; természetes, mivel friss hal kell hozzá; egészséges.”  Halászlét ma nemcsak a halászok, vízen járók esznek, hanem amióta a XIX. század második felében bekerült a polgári konyhába, azóta Baja város szinte összes lakosa fogyasztja. A bajai halászlé nemzedékeken átörökített olyan hagyomány és kulturális örökség, mely képes alkalmazkodni napjaink megváltozott életformájához is.

A bajai halászlé olyan szellemi érték, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti összetartozásának kialakításához és megerősítéséhez. A bajai halászlé kulturális örökségének megőrzése olyan példa, ami más települések számára is minta lehet, hogy a multikulturális világban milyen módon lehet a helyi kultúrát, lokális identitást megőrizni.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

A tavasszal együtt a Gasztrohegy is eljött

Itt a Gasztrohegy Bringás Hétvége Badacsonyban: kétkeréken az ízek nyomában március 29-30-án Fedezzük fel Badacsony téli-tavaszi arcát sétálva vagy kerékpárral, […]

#Ajánló #Események /

Március 15-i hétvége: Ünnepi programok, koncertek és kikapcsolódás országszerte

Az előttünk álló hétvége (2025. március 15-16.) számos izgalmas és változatos programot kínál Budapesten és országszerte. Összegyűjtöttünk néhány eseményt, hogy […]

#Ajánló /

Madárdalos csoda a Gerecse szívében: Agostyáni Arborétum és Kulcsosház

Ha létezik hely, ahol a természet szépsége és nyugalma tökéletes harmóniában egyesül, az az Agostyáni Arborétum. A Gerecse Tájvédelmi Körzet […]

#Ajánló /