#Ajánló #Slider toplists /

Hódok, villák, várak, famatuzsálemek nyomában – hétvégi programajánló

Szabadtéri programokra csábít a kellemes tavaszi idő: a hétvégén lesz városnéző séta Balatonfüreden, könnyű túra a Vértesben, de ártéri kirándulás is a Kerkánál.

Famatuzsálemek, várak és települések nyomában a Vértesben

A szombati túra során megismerkedhetnek a Vértes néhány hatalmas fájával, a famatuzsálemek történetével, a Vértes és környékének egykori tájhasználatával. Láthatjuk milyen nyomai vannak az egykori tájhasználatnak illetve hogyan változtatta ez meg az élővilágot, hogyan alakult ki a Vértes mai képe.

Helyszín: Oroszlány. Besorolás: Könnyű séta. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt.

 

VillaSéta Füreden

A leghíresebb füredi villákat, régi és új lakóikat ismerhetjük meg a szombati tematikus városnéző séta során. A teljesség igénye nélkül: Vaszary villa, Jókai villa, Huray villák, Blaha villa, Dőry villa, Gyetvai villa vagy akár a Rózsilak és a Lipták Ház. Több ikonikus épületet belülről is felfedezünk.

A program során többféle útvonalat járunk be. Ha szeretjük a klasszikus, fatornácos vagy szecessziós villákat, akkor érdemes erre a sétára többször is visszatérni.

  • Találkozó: VASZARY KERT (Vaszary galéria kertje, Honvéd utca 2.-4.)
  • Jegyár: 2.500 Ft/fő (jegyvétel a helyszínen az idegenvezetőnél)
  • Regisztráció: balaton.guide@gmail.com , +36 30 727-7162

Ártéri túra hódok között

„Iklódbördőcéből az egykori legelőn keresztül érünk ki a Kerka partjára, ahol megcsodálhatjuk a környékre jellemző ártéri ligeterdőket. A folyó partján láthatjuk a hódok tevékenységének nyomait. A túra időpontjában virágzik ártereink dekoratív védett növénye, a mocsári kockásliliom.

A Kerka és a Cserta torkolatát elérve az egykori fás legelőn keresztül térünk vissza a faluba.

Utunk során több tucat hatalmas 150 évnél öregebb famatuzsálem között sétálhatunk.” – így hív szombati túrára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

  • Időpont: március 25. (szombat) 10.00 óra.
  • A túra hossza: 4 km. A túra időtartama: 3 óra.
  • Találkozás helye: Iklódbördőce, vasútállomás.
  • A túra nehézségi foka: könnyű.
  • Információ: Právics Márk természetvédelmi őr. +36 30 484 4568; pravicsmark@bfnp.hu.

 

Szeretnél többet
olvasni?

Adventi vásárok országszerte, budafoki pincejárattal

Mivel ezen a hétvégén, országszerte végleg beindul az adventi vásár boom, a budapesti Vörösmarty téri és a Bazilika előtti adventi […]

#Ajánló /

A Bakony barokk csodája

A Bakony rengetegében autózva „a Bakony fővárosának” is nevezett Zircre érve, egészen különleges látványként magasodik a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika, […]

#Magazin #Történelem és kultúra /

Ünnepi Ragyogás

#Események #Magazin /