#Magazin #MAGYARORSZÁG INFO /

A fürdőzők tengerszeme Bánkon

Nyáron a napfény-fürdés kombó szerelmeseié a Bánki-tó, amely emellett, a horgászok paradicsomaként került a köztudatba. A nógrádi Bánkon, hét hektáron elterülő, átlagosan négy méter mély vízű tó és környéke a fürdés öröme és a többféle nyári kulturális program mellett a kiránduláshoz is ideális helyszínül szolgál.      

Mivel Nógrád megye állóvizekben meglehetősen szegény, már emiatt is nevezetes a festői környezetű, erdőségekkel határolt, hatalmas, csillogó víztükre miatt is népszerű Bánki-tó. Amelyhez már csak azért is érdemes elutazni, mert az apró nógrádi település, Bánk lakói máig híven őrzik szlovák nemzetiségi hagyományaikat: megnyilvánul ez az építményeken, a viseletben és persze az itt feltálalt hagyományos szlovák ételekben.

A különlegesen hímzett bánki népviselet sok, régóta itt lakó család féltve őrzött kincse, ami mindig előkerül az ünnepeken, hogy a lányok és asszonyok örömmel pompázzanak benne.

A Budapesttől mindössze 60 kilométerre fekvő Bánki-tó különlegességét jelzi, hogy már egy 1820-ban íródott feljegyzés is elragadtatással szól arról, hogy: „Van itt a’ falu mellett egy álmélkodásra méltó tó, melyet a’ köznép Tenger Szemének nevez”.

Ami azért történhetett így, mert a kristálytiszta vízű tó kapcsán az akkori köznép úgy tartotta, hogy az igen mély  – van ahol akár hat méter mélységű -, „tengerszemnek” a tengerrel van összeköttetése a föld alatt.

A Bánki-tó népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy vízének hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló. Nem véletlen, hogy ezért a Bánki-tó Strand közel 100 méteres, füves partszakasza rengeteg látogatót vonz a nyári szezonban, miközben a tavat körülvevő, kiépített sétaút, valamint a környező természeti csodák okán a fürdőzők mellett a kirándulók is örömmel keresik fel az egész család számára kiváló programlehetőségeket kínáló Bánkot.

Szeretnél többet
olvasni?

Maurer Dóra – a struktúra tematizálása kiállítás a Vaszary Galériában

#Események #Magazin /

MAGYAR GULYÁSLEVES

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős. […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

Magyar Zene Háza épületséta

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus Magyar Zene Háza valódi kortárs építészeti remekmű, Magyarország legtöbb nemzetközi díjjal elismert […]

#Vezetett túrák /