#Magazin #MAGYARORSZÁG INFO /

Magyar bajnok arborétum Kámon

Az egykori falu, a ma már Szombathelyhez tartozó Kámon arborétuma olyan szépséges látnivalókat kínál, amiért a nyugati határ felé autózva mindenképpen érdemes megállni, hogy szemügyre vegyük a természet alkotóerejének itt látható csodáit.

27 hektár, ahol mintegy 3200 fa- és cserjefaj, illetve – fajta él és virul. Ez a kámoni arborétum, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Kámoni Arborétuma, ami Szombathely belterületén található. Ahová különösen tavasszal érdemes ellátogatni, amikor az éledő természet a legszebb képét mutatja, nem beszélve arról, hogy akkor virágzik a Gyöngyös-patak vizével kialakított kis mesterséges tavak körül pompázó rododendron is.

De emellett az év minden szakában érkezve biztosak lehetünk abban, hogy a hatalmas kert rendkívül gazdag díszfa-, díszcserje-, valamint lágyszárú gyűjteménye olyan látnivalót ad, ami elvarázsolja a nagyvárosi forgatagot maga mögött hagyó utazót.

A ma már Szombathely északi részéhez tartozó területen az 1860-as években kezdte meg az arborétum kiépítését Saághy Mihály föld birtokosa, akinek elkötelezett munkáját fia, Saághy István is követte. A kétgenerációs kertépítés eredményeként így telepítettek az 1930-as évekig ötszáznál is több fás szárú – fele arányban örökzöld – növényt az arborétumba, amelynek kétharmada a II. Világháború áldozatául esett.

Szerencsére az 1950-es években az Erdészeti Tudományos Intézet gondozásba vette a parkot, aminek eredményeként ma a Kámoni Arborétumnak van Magyarországon leggazdagabb fás szárú gyűjteménye.

Az óriás park emellett rendkívül gazdag cserjegyűjteménnyel is büszkélkedhet, miközben itt található hazánk legnagyobb fenyőgyűjteménye is.

A csodás juharfák, tölgyfák és jegenyefenyők között sétálva gyönyörködhetünk a hatalmas mocsárciprusokban is, miközben a fás szárú növények mellett számos szemet gyönyörködtető lágyszárú virágot is várja a látogatókat.

 

Szeretnél többet
olvasni?

Maurer Dóra – a struktúra tematizálása kiállítás a Vaszary Galériában

#Események #Magazin /

MAGYAR GULYÁSLEVES

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős. […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

Magyar Zene Háza épületséta

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus Magyar Zene Háza valódi kortárs építészeti remekmű, Magyarország legtöbb nemzetközi díjjal elismert […]

#Vezetett túrák /