#Magazin #MAGYARORSZÁG INFO /

Kallósd Árpád-kori kerektemploma

A szépséges zalai tájakon haladva, a változatos tájképet megtörve, egy szemet gyönyörködtető apró fehér templom vonzza a tekintetet. Nem véletlenül, hiszen a kallósdi kerektemplom az Árpád-korba repíti gondolatban az utazót.

A Zala egyik mellékvölgyében meghúzódó apró, országosan is ritkaságszámba menő Árpád-kori műemlék templom már csak azért is különlegesen értékes, mert ez a vidék az időtálló építőanyag hiányában sajnos nem bővelkedik a történelmi kőépületekben.

Az apró román stílusú körtemplom azonban, amely Szent Annáról kapta nevét, ma is az eredeti formájában álló épület, amelynek alapja kőből, falai téglából készültek.

A Kallósd külterületén, a temető közepén, a lankás domb tetején méltóságteljesen emelkedő hófehér épület harmonikusan símul a környezetébe. És miközben a történelmi idők hallgatag tanújaként fogadja az utazót, a végtelen nyugalmat adó tájat szemlélve az ember óhatatlanul is elmélázik azon, mi mindet láthattak ezek a falak az elmúlt évszázadok alatt.

A belülről is megtekinthető aprócska templomban ugyan berendezés nincs, de a névadó Szent Annát ábrázoló egyszerű oltárkép így is szépséges látványt nyújt a betérőknek.

 

Szeretnél többet
olvasni?

Adventi vásárok országszerte, budafoki pincejárattal

Mivel ezen a hétvégén, országszerte végleg beindul az adventi vásár boom, a budapesti Vörösmarty téri és a Bazilika előtti adventi […]

#Ajánló /

A Bakony barokk csodája

A Bakony rengetegében autózva „a Bakony fővárosának” is nevezett Zircre érve, egészen különleges látványként magasodik a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika, […]

#Magazin #Történelem és kultúra /

Ünnepi Ragyogás

#Események #Magazin /