#Magazin #MAGYARORSZÁG INFO /

Bécsi kapu győri módra

A Bécsi kapu tér nemcsak Győr történelmi belvárosának egyik legjelentősebb és legrégibb tere, hanem Magyarország legszebb barokk tereinek egyikeként is fölfedezhető. Az Óváros nyugati kapuja. A tér közepén áll fekete gránit talapzaton a megye nagy szülöttének, Kisfaludy Károlynak a bronzszobra.

A déli oldalon lévő, barokk stílusú Karmelita templomot Witwer Márton Athanáz, karmelita építész tervezte. A homlokzaton három szoborfülke, egy ablak látható, és korabeli, vaslemez borítású kapuszárny fogadja a belépőt.

A kapu felett pedig a karmelita rend címere. Az ellipszis alaprajzú templombelső szentélyében a hatalmas főoltár képe Szent István és Szent Imre hódolatát ábrázolja Szűz Mária előtt. A négy mellékoltár képeit az olasz Martino Altomonte készítette, a gazdagon faragott szószék Richter Ferenc karmelita szobrász alkotása.

A teret keletről barokk házsor zárja le. Kiemelkedik közülük a műemlék értékű Ott-ház, ami rokokó-copf stílusban épült 1778–1782 között, és máig mutatja a barokk stílus pompakedvelését. A kosáríves bejárati kapu felett nyitott erkélyt látunk, ennek rokokó kovácsoltvas rácsa mögött pedig a kagylódíszes fülke magasodik. Itt őrzik az Ott család címerét. Az udvarban jellegzetes 19. századi függőfolyosón lépkedhetünk.

Az Altabak-ház a város egyik legrégibb lakóépülete, több házból építette egybe 1620-ban Altabak János kanonok. Jelenlegi formáját a 18. században kapta, az épület alacsony, széles ívelésű kapualja viszont 17. századi.

Ha tovább sétálunk, a Király utca sarkán egy kétemeletes, sarokerkélyes barokk lakóházra bukkanunk, ami a 17-18. század fordulóján épült, és itt lakott Schrőder Gyula orvos, a magyar röntgenkutatás úttörője.

Szeretnél többet
olvasni?

Adventi vásárok országszerte, budafoki pincejárattal

Mivel ezen a hétvégén, országszerte végleg beindul az adventi vásár boom, a budapesti Vörösmarty téri és a Bazilika előtti adventi […]

#Ajánló /

A Bakony barokk csodája

A Bakony rengetegében autózva „a Bakony fővárosának” is nevezett Zircre érve, egészen különleges látványként magasodik a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika, […]

#Magazin #Történelem és kultúra /

Ünnepi Ragyogás

#Események #Magazin /