#Magazin #Túrák #Vidéki kirándulások /

Nyíregyháza Sóstói Múzeumfalu: hagyományőrzés élménytúrával

A látnivalókban egyre gazdagabb Nyíregyháza egyik kiemelkedő ékessége az a Múzeumfalu, amelynek múltidéző épületei között járva, az egykorvolt világ mindennapjait megismerve, a család minden tagja pillanatok alatt elfelejtheti a mai, rohanó világ mindennapi gondjait.

A Nyíregyházi Skanzen, a Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma. A Felső-Tiszántúlon az egyetlen, az országban pedig a második legnagyobb. A múzeumfalu egy 19. századi falusi környezetet mutat be, ahol megtapasztalható, hogyan éltek a szegény- és középparasztok, a kisnemesek: mivel foglalkoztak, mit ettek, milyen hagyományaik voltak.

A múzeumfalu területén honfoglalás kori falut is kialakítottak, ahol az látható, hogyan éltek az Árpád-kori magyarok. Ez egy ideális terep az élményalapú oktatásra, hiszen a gyerekek sokkal könnyebben megtanulják azt, amit megtapasztalnak. A múzeumfalu szomszédságában létesült Pálinkaházba a felnőtteket várják. Itt nemcsak kóstolni lehet a térség híres pálinkáit, hanem kulturális programra is bukkanhatunk, mert kiállítási helyszínként ismeretterjesztő előadásoknak, céges rendezvényeknek is helyet biztosítanak.

A múzeumfalu számtalan hagyományőrző programot kínál egész évben. Ezek résztvevői belecsöppenhetnek a régi falusi ünnepekbe, megkóstolhatják az eredeti tirpák ízeket, vagy kipróbálhatják a népi mesterségeket. Látható, hogy a tirpákok azok a szlovák ajkú telepesek voltak, akik a 18. század közepén újra benépesítették az elnéptelenedett Nyíregyházát, és elindították a fejlődés útján.

A múzeumfalu annál is inkább érdekes, mert egy igazából soha nem létezett falu mása csupán. A gondos tervezésnek köszönhetően mégis egy 19. századi falusi környezetbe repít vissza. Akár beülhetünk a régi iskola padjaiba, bepillanthatunk a hajdani kovácsműhelybe, borbélyüzletbe, végül pedig betérhetünk a falu központjában található, fakazettás templomba is.

A múzeumfalu őszi programjai:

  • Szeptember 10.: Régi Magyarország ízei
  • Szeptember 29-30.: Magyar népmese napja
  • Október 21-22.: Pásztorünnep
  • November 11.: Márton nap

Szeretnél többet
olvasni?

Régiós Show: Balatonfüred – XVIII. Romantikus Reformkor

#Események #Magazin /

Bringatúra a Duna-kanyarban

Az ősz tipikusan az az idő, amikor a kellemes melegben, a szépséges tájakon érdemes nekiindulni az ismert és az ismeretlen […]

#Túrák #Vidéki kirándulások /

Lecsókirály, malomtitok, madárles – hétvégi programajánló

Egymást érik majd a remek a programok a hétvégén: jó időben indulhatunk madárvonulást csodálni, izgalmas és erősen gyerekbarát lesz a […]

#Ajánló /