#Magazin #Túrák #Vidéki kirándulások /

Mecseki élménytúra pincesorlátogatással

Ha egy kellemes őszi túrára és mellé jó borokra vágyunk mindenképpen érdemes elindulni Baranyába,  Mecseknádasd felé, ami a Duna–Dráva Nemzeti Park részeként, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán, egy csodás fekvésű völgyben található. Pincesora pedig a legjobbak közé tartozik az országban.

A szépséges táj mellett a többféle helyi látnivaló is csalogató része egy kiadós barangolásnak Mecseknádason, amelynek egyik ékessége a kálváriadomb tetején álló Kálvária-kápolna, hivatalos nevén Hétfájdalmú Szent Szűz Mária-kápolna. Az 1811-ben átadott klasszicista stílusú, tornyos kis kápolnához az 1798-ban szentelt, bádog domborművekkel ékesített tizennégy stáció tartozik, amely mellett ott láthatjuk a Szűz Mária-szobrot, 1874-es felirattal.

A település feletti dombon nézhetjük meg a Schlossberg templomromot, a 14. században épült, háromhajós templom késő gótikus állapotának romjait. Története során, Pécs eleste után, amikor Nádasd is török kézre került, a megszállók erődítménnyé alakították a templomot, amely a törökök kiűzését követően már romos állapotba került.

Az igazi élményt persze a csinos pincesor épületei és benne a helyi borászatok különleges borai garantálják. Az itteni szőlőművelést még a rómaiak honosították meg, amit később a betelepülő magyarok, aztán a szerbek és a svábok öregbítettek tovább.

Ma a szőlő területe a 70 hektárt is eléri, fehérből jellemzően chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, zöldveltelini, királyleányka, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc és szürkebarát a fő fajta. Vörösből jellemzően kékfrankost, portugiesert, merlot-t és cabernet franc-t termesztenek. A település főutcájára merőleges öt nagy pincesor több száz lyukpincét rejt, az általában 3-4 méter magas présházak alatt.

Szeretnél többet
olvasni?

Régiós Show: Balatonfüred – XVIII. Romantikus Reformkor

#Események #Magazin /

Bringatúra a Duna-kanyarban

Az ősz tipikusan az az idő, amikor a kellemes melegben, a szépséges tájakon érdemes nekiindulni az ismert és az ismeretlen […]

#Túrák #Vidéki kirándulások /

Lecsókirály, malomtitok, madárles – hétvégi programajánló

Egymást érik majd a remek a programok a hétvégén: jó időben indulhatunk madárvonulást csodálni, izgalmas és erősen gyerekbarát lesz a […]

#Ajánló /