#Túrák #Városnézés /

Esztergom: Babits és a Bazilika városa

Sokszor hallottuk, hogy Esztergom nemcsak a Bazilikából áll, van ott más látnivaló is, amiért érdemes több napot is Babits szeretett városában eltölteni. Sokan mégis azt gondolják, hogy jobb, ha Budapesten felülnek a hajóra, vagy a vonatra, a buszra, és rövid idő alatt már ott is vannak, este meg már otthon is lesznek, minek ott éjszakázni.

Pedig érdemes több napra is tervezni, egy biztosan nem elég, főleg, ha egy kiadós városnézés után megkóstoljuk a Bazilika alatt lévő Prímás étterem bármelyik borát, akkor egy kis Duna-parti séta után jobb ott álomra hajtani a fejünket, reggel frissen ébredni és már indulni is híres piacukra.

Esztergomban 2023 első öt hónapjában a vendégéjszakák száma több mint 14 százalékkal emelkedett 2022 hasonló időszakához képest. A külföldi forgalom 44 százalékos emelkedést mutatott a városban. Mindez annak is köszönhető, hogy az egy éve a Széchenyi téren kialakított új Tourinform Esztergom Irodába dolgozók közös munkával hálózatba szervezték a helyi- és a turisztikai életet, ez pedig a térségi szervezetek és szolgáltatók nélkül nem valósulhatott volna meg.

Ennek köszönhető, hogy több új felfedezni való is van a régiek mellett, fürödhetünk az Aquasziget Esztergom élményfürdőben, megszállhatunk a hotelben, dottóval felmehetünk a Bazilikához, és a Vármúzeumhoz.

Ehetünk a négy hónapja megnyitott piacon lévő új bisztróban, amelyet Michelin csillagos séf vezet.

Számtalan újdonság született azért, hogy a turisták minél többen jöjjenek, töltsenek itt több napot is. Vannak újdonságok is, csak be kell térni a Széchenyi téren kialakított új Tourinform Esztergom Irodába, ahol többek között turisztikai információs kiadványok széles választéka, valamint csomagmegőrző szekrénykék is várják a látogatókat.

Próbáljuk hát ki, mi fér bele egy napban és mi marad ki Esztergom látnivalóiból.

Ha megérkezünk a városba, keressük fel Esztergom legfőbb attrakciójának számító esztergomi Bazilikát, amelyet most éppen felújítanak, de az épület folyamatosan látogatható és miséket is rendszeresen megtartják. A főtemplom mellett van az Esztergomi Vármúzeum is, ahol a koronázási ékszerek mását, régi használati eszközöket és egy fegyvergyűjteményt is meg lehet nézni. A török udvaron átsétálva a királyi kápolna kínál érdekességeket.

Fél napunk máris eltel azzal, hogy megnéztük az új attrakciót a Botticellinek tulajdonított Studioló freskóit restaurálják melynek bemutatóját 2024 nyarára tervezik. Wierdl Zsuzsanna Munkácsy-díjas restaurátor húsz éve dolgozik az esztergomi vár Studiolójában található Erények freskócikluson.

Több híres ember is élt a városban, akiknek emléket állítottak: nem szabad kihagyni Balassa Bálint múzeumát, ahol Esztergom történetéről szóló képeket és filmeket is láthatunk. Még számos múzeumot megnézhetünk, be lehet akár nevezni a Turisztikai Információs Iroda egyedülálló városnéző csomagjára is. A különleges hangulatú Babits Mihály Emlékház maradandó élményt kínál.

Élő történelem – várostörténeti séta

Az Élő történelem elnevezésű várostörténeti séta során megelevenedik a város múltja: uralkodók, érsekek, költők népesítik be Esztergom különböző tereit, a sétát a Babits Mihály Színház művészei „adják elő”, Kaj Ádám, a színház vezetője és rendezője, valamint Khéner Gabriella színművésznő az egykori lakó, Babits életéből idézett verseket és történeteket elevenítettek fel. Az érdeklődőket elvezetik az író kedvelt helyeire, egészen a műemlékké vált lakóhelye, a Babits Mihály Emlékházig.

Ha séta közben megéhezünk, akkor vár a tavaszi megnyitása óta jól működő Esztergomi Piac. Itt nyitotta meg bisztróját Barna Ádám Michelin csillagos séf, a Piac 42 elnevezésű bisztró rengeteg embert vonz, az egyik legjobb ötletük a reggeli menü volt. Minden hónapban tematikus programokkal és gasztronómiai eseményekkel csalogatják a vendégeket.

Legújabb ötletük is bevált, a közelmúltban közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be, amelyen Havasi Gergő kajak bajnok vette magára a DRK azaz a Dorko ruhamárkából és az EGOM együttműködéséből született termékcsalád egy részét. Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármester elképzelése alapján összefogásból született meg az új termék, az új márka, az EGOM, amely a város hivatalos ajándéktermékének márkája lett.

Már eltelt a nap, és még kimaradt nagyon sok minden, Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint van a város turizmusában még mit fejleszteni, de az idei év is különlegesnek számított. Szeretnék a hajós turizmust is tovább fejleszteni, nagy siker volt például a lampionos hajósfelvonulás, ahol több mint 10 ezer látogató volt, és csaknem negyvenen vettek részt venne. A Múzeumok Éjszakájába 12 helyszín kapcsolódott be, nagyon jó ötlet volt a dottót kínálni a látogatók számára.

Esztergom turizmusa olyan útra lépett, amelyben megfér a sport, a kultúra, a természet és a vendéglátás, a programoknak köszönhetően egyre többek fedezik fel, hogy több napra is érdemes a városba látogatni.

Szeretnél többet
olvasni?

Maurer Dóra – a struktúra tematizálása kiállítás a Vaszary Galériában

#Események #Magazin /

MAGYAR GULYÁSLEVES

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős. […]

#Hungarikum #Magazin #Tudtad? /

Magyar Zene Háza épületséta

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus Magyar Zene Háza valódi kortárs építészeti remekmű, Magyarország legtöbb nemzetközi díjjal elismert […]

#Vezetett túrák /