#Magazin #Rejtett kincsek #Városnézés #Vidéki kirándulások /

A papírmerítés titkai a szentendrei papírmalomban és Fedémesen

Miközben Szentendre azon helyek közé tartozik, ahol egész évben sokféle csoda várja az utazót, akadnak olyan különleges látványosságok, amelyek nem a városka megszokott arcához, hanem rejtett csodáihoz tartoznak. Ezek közé tartozik a Vinczemill, vagyis a papírműhely és galéria is. Aminek másik csodája Fedémesen fedezhető fel.

Miközben az igazi mesteremberek és a ritka, de oly fontos mesterségek lassan a múlté lesznek, Szentendrén akad egy hely, ahol egy családi vállalkozás már négy évtizede őrzi a különleges papírmerítés hagyományait.

A Vinczemillbe már csak azért is érdemes ellátogatni, mert maga a Bükkös-patak partján álló apró parasztház a malomkerékkel és a hozzá vezető út is olyan különleges hangulatot ígér, ami méltó felvezetése egy mába vezető időutazásnak.

És miközben az épület látványa is magával ragadó, a hozzá tartozó kertben álló szobrok is jelzik, olyan helyen járunk, ahol különleges értékmegőrzés és alkotás zajlik. Nem véletlenül, hiszen a régmúltból megőrzött karos vágó, az orsós prés és a több, mint két évszázada készült aranyozó prés nem múzeumi darabként van itt: máig azt szolgálja, hogy csodás alkotások szülessenek a kézzel merített papírokra.

A névadó Vincze László papírmérnök, aki a gyakorlatban a Szentendrei Papírgyárban sajátította a papírgyártás tudományát. Majd a papírmerítés szépségét megtapasztalva érezte úgy, hogy saját céget alapítva – fiai révén ma már családi vállalkozást üzemeltetve -, a kétezer kínai hagyományokon alapuló technológiaéves technológiát felélesztve, eme különleges technológiára teszi fel a jövőjét.

Amelynek kiteljesedését szolgálva a szentendrei apró műhely mellett a kis mátraaljai községben Fedémesen található a Vinczemill Kft. alaptevékenységét képviselő papírmerítő műhelyt.

Ahol előzetes egyeztetés után maximum 30 fős csoportokat is fogadnak, a szakmatörténeti előadás mellett a mesterséget is bemutava az érdeklődőknek.

 

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /