#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

KARCAGI BIRKAPÖRKÖLT

A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, és a táplálkozásában nagyon fontos helyet foglalt el a juhhús.

A nagykunsági birkaételek fő jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.

A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak.

A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Múmin troll-nap Óbudán az Esernyősben

Nyolcvan éve, 1945-ben látott napvilágot Tove Jansson első Múmin-regénye, Az apró trollok és a nagy árvíz, amely mára a világirodalom […]

#Ajánló /

Középkor a jelenben – különleges programokkal készül a Vármúzeum

Zenés felvonulások, lovaggá ütési ceremóniák, középkori fegyverbemutatók és izgalmas workshopok várják a látogatókat október 19-én, a Középkori Vár Napján a […]

#Ajánló /

Oktoberfest burger a Bamba Marhában – A hónap ízutazása!

Kedves Bamba rajongók! Az október egy különleges hónap nálunk a Bamba Marha Burgerben, hiszen egy exkluzív ínyencséggel készültünk nektek, amely […]

#Ajánló /