#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

KARCAGI BIRKAPÖRKÖLT

A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, és a táplálkozásában nagyon fontos helyet foglalt el a juhhús.

A nagykunsági birkaételek fő jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.

A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak.

A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Újjászületett a múlt – megújult a Tihanyi Bencés Apátság

Hat éven át tartó, példaértékű összefogás eredményeként teljes körű felújításon esett át Magyarország egyik legikonikusabb szakrális és történelmi emlékhelye, a […]

#Vallásturizmus /

Tavaszi pezsgés és vidéki varázs – hétvégi programajánló Budapesten és vidéken

A május közepi hétvége számos izgalmas programot kínál Budapesten és vidéken egyaránt. Legyen szó irodalomról, gasztronómiáról, családi kikapcsolódásról vagy természetjárásról, […]

#Ajánló /

Malom, forrás, fűzfamatuzsálem – Bán Malomliget Arborétum

Vannak helyek, ahol az idő nem pusztít, hanem épít. Naszály község határában, a Gerecse lankáin ilyen csoda született: Magyarország legfiatalabb […]

#Ajánló /