#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

LÁNGOS

A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. A lángos kezdetben a kenyértészta dagasztóteknőből kikapart maradékából, vagy a tészta lecsípett darabjából készült.

A lángost eleinte kemencében sütötték, majd zsírban, amit később az olaj váltott fel. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk.

A kenyértészta szerte a világban sokféle helyi specialitásnak alapja, ezeknek az ételeknek nagy szerepe van a helyi ízek közvetítésében, turisztikai jelentőségük mellett országimázs formáló jelentőségük is van.

Mindennek jó példája a lángos, ami a kiváló hazai tejföllel kiegészülve igazi magyar specialitásnak számít.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Újjászületett a múlt – megújult a Tihanyi Bencés Apátság

Hat éven át tartó, példaértékű összefogás eredményeként teljes körű felújításon esett át Magyarország egyik legikonikusabb szakrális és történelmi emlékhelye, a […]

#Vallásturizmus /

Tavaszi pezsgés és vidéki varázs – hétvégi programajánló Budapesten és vidéken

A május közepi hétvége számos izgalmas programot kínál Budapesten és vidéken egyaránt. Legyen szó irodalomról, gasztronómiáról, családi kikapcsolódásról vagy természetjárásról, […]

#Ajánló /

Malom, forrás, fűzfamatuzsálem – Bán Malomliget Arborétum

Vannak helyek, ahol az idő nem pusztít, hanem épít. Naszály község határában, a Gerecse lankáin ilyen csoda született: Magyarország legfiatalabb […]

#Ajánló /