#Magazin #Városnézés #Vidéki kirándulások /

Ópusztaszer a Feszty-körképpel és a honfoglalás emlékeivel

Szeged felé autózva kihagyhatatlan történelmi látnivaló a Dél-Alföld legnépszerűbb kirándulóhelye, a magyar honfoglalás emlékére létesített Nemzeti Történeti Emlékpark, ami még a csodálatos Feszty-körképnél is messze többet ígér a látogatónak.

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén létesült néprajzi gyűjtemény 19 épületegyüttessel és 3 szabadtéri kiállítással mutatja be az ország különböző tájait, főként az Alföldön élők egykori mindennapjait. Megismerhetjük a tanyavilágot, annak bokorszerkezetét, az itt gyakorolt régi mesterségeket, a korhű viseleteket.

A Dél-Alföld mezővárosainak és tanyai portáinak építészeti jellegzetességeit és használati tárgyait a 19. század közepétől az 1930-as évek végéig követhetjük nyomon. A kiállított eszközök és berendezési, használati tárgyak révén lehet megismerni a falvak és az alföldi tanyavilág életét.

Érdekes időutazás a múltba a korabeli iskola, a posta, a szatócsbolt, a szélmalom és a pékműhely is, ahol nemcsak bemutatják az eszközöket, de kenyeret és péksüteményeket is készítenek. A látogatók találkozhatnak a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, köztük egy csendőrrel és juhásszal.

A hatalmas területű parkban tett sétát a látogatóközpontban kezdhetjük, ahonnan a honfoglalást ábrázoló ikonikus Feszty-körképnek otthont adó Rotundába érdemes átmenni.

A varázslatos körpanorámás festmény megtekintése után pedig érdemes sétára indulni a parkban, ahol több interaktív kiállítás mellett a  millenniumi Árpád-emlékmű és a Nemzeti összetartozás emlékműve és a mellette magasodó Csete-jurták, valamint a  Skanzen épületei is feledhetetlen élményeket ígérnek.

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /