#Magazin #Vidéki kirándulások /

Nagykanizsa emlékezete a Thúry György Múzeumban

Nagykanizsán járva kihagyhatatlan történelmi emlékezőhely a város és környéke kulturális örökségét és történelmét bemutató Thúry György Múzeum, amely a város híres szülőttéről, a 19. században élt költőről, íróról és újságíróról kapta nevét.

A Thúry György Múzeum épülete kapcsán nem túlzás a történelmi jelzőt használni, hiszen 1705-1712 között az egykori Kanizsa várának köveiből építette barokk stílusban a város földesura, Grasics Jakab. A ház, amely a 18. század közepén a Batthyány család tulajdonába került és amit a kanizsaiak „hercegi vár”-nak neveztek el, egészen 1945-ig uradalmi tiszttartói házként biztosított helyet a hercegség Kanizsa környéki gazdaságaihoz tartozó hivatalainak.

Az épület 1968 óta a Thúry György Múzeum otthona, ahol az emeleten az „Emberek, utak, kapcsolatok” (Dél-Zala évezredei) című állandó kiállítás mellett  időszaki kiállítások láthatók. Az emeleten a háromfüles ablakkeretek mellett, a Múzeum tér felől, íves alaprajzú, zárt erkély látható, ahonnan a hagyomány szerint egykor azt figyelték, hogy a hajdan szemben álló Városházán kiteszik-e a hatalom jelvényét, a pallost.

A múzeum kiállítási tárgyai a helytörténet különböző aspektusait ölelik fel, beleértve a régészetet, a néprajzot és a művészetet. A látogatók olyan műtárgyakat, dokumentumokat, műalkotásokat és egyéb tárgyakat fedezhetnek fel, amelyek Nagykanizsa és lakosságának gazdag történelmét és kulturális hagyományait mutatják be. A múzeum emellett kulturális és oktatási központként szolgál, betekintést nyújtva a látogatóknak Nagykanizsa múltjába.

A legújabb időszaki kiállítás januártól a 111. évfolyamába lépett Nimród Vadászújsághoz kötődik: a lap illusztrátorainak és fotósainak 111 alkotásából készített nagyszabású tárlat várja az érdeklődőket a Thúry György Múzeum – Magyar Plakát Házában.

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /