#Események #Magazin /

Megint jönnek a busók: újra itt a világhírű mohácsi télbúcsúztató

Nem véletlenül kíváncsiak évről-évre sok ezren a mohácsi busójárásra: a világhírű télbúcsúztató, tavaszköszöntő rendezvényen a maszkot, szőrével kifordított rövid bundát, szalmával kitömött gatyát, gyapjúból kötött cifra harisnyát, bocskort viselő fura „szerzetek” felvonulásának látványa kicsit és nagyot is hamar rabul ejt.

Sokféle legenda kering arról, honnan is ered a Mohácsi Busójárás, amely mára ezreket vonzó, világhíres eseménnyé vált, és felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív UNESCO-listájára.

A busójárás eredete a török időkig nyúlik vissza. Egyes források szerint a mohácsiak az ott élő török katonák megfélemlítésére vettek fel maszkokat. Másutt ennél is nagyobb hatásúnak tartják a korabeli álarcokat: a mocsárvilágba menekült őslakos sokácok ijesztő álarcokba öltözve, zajkeltő eszközökkel kizavarták a törököket Mohácsról.

Bárhogy is volt, megmaradtak a kereplők, álarcok, bundák, szalmával kitömött gatyák, tarka harisnyák, vastag bocskorok a busójárás állandó kellékeinek. A maszkosok nagy zajt keltve vonulnak az utcákon, trombitálva és dobokat ütve, hogy elűzzék a tél szellemét és üdvözöljék a tavasz érkezését. A busójárásnak fontos, de nem egyetlen eleme a felvonulás.

Maszkos felvonulások: A busójárás egyik fő vonzereje a maszkosok által végzett felvonulások, amelyek során a résztvevők hatalmas, félelmetesnek tűnő maszkokat viselnek. A maszkosok zajt keltve, trombitálva és dobokat ütve vonulnak az utcákon.

Farsangi ünnepségek: A busójárás általában a farsangi időszakot zárja le, ezért számos farsangi jellegű ünnepséget tartanak a rendezvény keretében. Ilyen lehet például a farsangi bál vagy a farsangi mulatság.

Népi zene és tánc: A busójárás során gyakran fellépnek hagyományos népi zenekarok és tánccsoportok, amelyek bemutatják a helyi néptáncokat és zenét.

Idén, az ország legnagyobb téltemető, tavaszköszöntő eseményén, a február 8. és 13. között zajló hagyományőrző népszokáson a szervezők korábbi közlése szerint rekordszámú, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt.

A 15 helyszínen több mint 160 programot kínáló mohácsi busójárás hat napig tart.

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /