#Várak - Kastélyok /

Esterházy-kastély, Tata

2890 Tata, Hősök tere 9/A

Esterhazy
kastély
tata
top sights

leírás

Az Öreg-tó partján álló barokk műemlék, az Esterházy-kastély sok évnyi, kutató-, tervező-, és felújítási munkát követően nyitotta meg kapuit. A diplomáciatörténetileg is jelentős épületegyüttes, amely fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott, ma kulturális és közösségi térként várja a Tatára látogatókat.

KIRÁNDULÁS A „BÉKE-SZIGETÉN”

A rendhagyó térszerkezetű kastélyban a Béke-szigete című, élményalapú tárlat mutatja be az Esterházyak hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek a grófi család múltjáról. A méltóságot árasztó, mégis otthonos termek egyikében megtekinthető például az a mahagóni íróasztal, amin feltehetőleg a napóleoni háborúkat lezáró békeszerződést írták alá itt, a tatai kastélyban. Különös hangulatúak az úgynevezett „sátras szobák”, amikkel egykor a török elleni csatákban elesett Esterházy ifjaknak állított emléket a família. A grófnői lakosztályban látható az a bölcső, amelyben az utolsó tatán nevelkedett grófot (V.) Miklóst édesanyja, Zichy Mária grófnő ringatta. Igazi ritkaság a kastély márvány, illetve hollandi csempés fürdőszobái, amelyek burkolatai a csodával határos módon maradtak épségben. Az évszázados falak számos rejtélye közül ma is látható az a grófi és a grófnői lakosztály között titkos lépcső, aminek funkcióját a mai napig homály fedi. Mindezeken túl számos további látványos részlet árulkodik az egykori lakók múltjáról.

KULTURÁLIS KALANDOZÁS

A barokk enteriőrökbe komponált interaktív kiállítási elemek, az animációs filmek és az érintőképernyős tartalmak vagy a digitális tárlatvezető alkalmazás (Visual Guide) nemcsak a fiatal generáció számára teszi átélhetőbbé az épület és az itt lakók történeteit.
A diákok múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozásokon és kulturális tematikus táborok keretében bővíthetik tovább történelmi, irodalmi, művészeti ismereteiket. A családi tárlatvezető füzet oldalait követve pedig a gróf kedvenc vadászkutyája, Vitéz „kalauzolja körbe” a legkisebb látogatókat a kastélyban.

SZALON KÁVÉZÓ A KASTÉLYBAN

Az Esterházyak hétköznapjaiban is jelen volt a gourmet ízlés, a család bécsi mintára készíttetett kávékülönlegességeket és süteménykölteményeket cukrászaikkal. A Szalon Kávézó az elegáns vendégfogadás hangulatát hivatott megidézni: egy szeletet és egy cseppet abból a miliőből, amely a kastély lakóit és vendégeit körül ölelte. A kastély belépőjegy nélkül is látogatható kávézójában érdemes megkóstolni a hagyományos recept alapján készülő Esterházy-tortát. Nemcsak a Szalon kávézóban, de a rendezvényteremben és a kastélykertben is garantált az elegáns ünnepi hangulat, legyen szó akár céges, akár családi rendezvényről.
További információ rendezvényhelyszín foglalással kapcsolatosan: tataikastely.hu

AJÁNDÉKBOLT

Az ajándékbolt a tatai Esterházy-kastélyhoz kapcsolódó kiadványok, könyvek, képeslapok és ajándéktárgyak széles választékát kínálja a kiállítás látogatói számára. Olyan mesterségek alkotásai is megtalálhatók itt, amelyek hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza és amelyek kifejezetten a tatai Esterházy-kastély ajándékboltja számára készültek.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

Az Esterházy-kastély Tata belvárosában, az Öreg-tó partján, a vár szomszédságában található. Budapest és Győr felől az M1-es autópályán, majd az 1-es főúton, Tatabányán és Komáromon keresztül megközelíthető.

galéria

 

 

hely

információk

nyitvatartás

Hétfő zárva

Kedd 10:00 - 18:00

Szerda 10:00 - 18:00

Csütörtök 10:00 - 18:00

Péntek 10:00 - 18:00

Szombat 10:00 - 18:00

Vasárnap 10:00 - 18:00