#Várak - Kastélyok /

Károlyi-kastély, Füzérradvány

3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.

kastély
top sights

leírás

Füzérradvány büszkeségéhez, a Károlyi-kastélyhoz egy mesebeli fenyősoron áthaladva jutunk el. Károlyi Ede, a radványi birtok örököse 1850 és 1877 között Ybl Miklós és a saját tervei alapján, romantikus stílusban építtette át a korábban itt álló épületet. A gróf maga tervezte meg a kastély különleges, nyolcszög alaprajzú tornyát. Ybl Ervin feljegyzése szerint: „A Károlyi család tagjai állandóan gúnyolták Edét, különösen a tornyot kifogásolták”. A gróf persze büszke volt alkotására, kivált a toronyra, amelynek a tetején a Károlyi-címeres zászló lobogott, valahányszor a gróf a kastélyban tartózkodott.

Firenze Füzérradványban

 A következő birtokos, Károlyi László folytatta apja művét, 1897 és 1907 között lebonttatta a déli szárnyat, és jóval nagyobb belmagasságú, kétszintes épületrészt emeltetett a helyére. A nagyszabású átépítés során fényűző, reneszánsz otthont alakítottak ki feleségével, Apponyi Franciskával együtt. Az épület kívülről a romantika hangulatát őrzi, de pompás termeibe lépve igazi itáliai reneszánsz részletek fogadják a látogatót. A gróf és felesége ugyanis szenvedélyes műgyűjtő volt és kastélyuk új épületszárnyába beépíttették azokat a míves faragott ajtókereteket és márványkandallókat, amiket Itáliában és Párizsban vásároltak. A 16-17. századi firenzei mesterek munkái egykor itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. Az akkori átalakításnak köszönhetően ezek a mesterművek a kastély déli szárnyában ma is megtekinthetők. A házaspár legendás műtárgy gyűjteményének – bútoraiknak, festményeiknek stb. – az úgynevezett „múzeum szalon” adott otthont abban az időben is, amikor az épületet luxusszállóvá alakították.

Hazánk első kastélyszállója

Károlyi István és felesége, Windischgrätz Mária Magdolna voltak azok, akik a következő nagy átalakítást vitték véghez. Mária Magdolna kívánságára ugyanis a fővárostól igen távol eső, elsősorban vadászatokra használt kastélyt szállodává alakították. Az épületben emiatt építették meg a nagyszalon hármas nyílászáró szerkezetét, a recepciós pultot, a lépcsőház faburkolatát és színes üvegablakait. A 140 hektáros parkban a vendégek szórakozását célzó átépítések is történtek: a kisebb tavat fürdőmedencévé alakították át és fürdőházat emeltek mellé. A halastavon csónakázni lehetett, de egy 18 lyukú golfpálya, sőt, a hegyoldalban egy sípálya is a tehetős szállóvendégek rendelkezésére állt. Az 1930-as évek vége felé a gazdag állat- és növényvilágú angolpark és az előkelő szálló Európa szerte híres lett. A kastélyszálló azonban a második világháborút követően, 1948-ben bezárt.

Személyzet fogadja a látogatókat

A kastélyba lépve a néhai kastélyszállót megidéző fogadótérbe, voltaképpen egy szállodai recepcióhoz érkezik a látogató. Innen indulva a korabeli személyzetet és a kastélyszálló lakóit, vendégeit megjelenítő „beszélő képek” (a szobalánytól a filmrendezőn és az Afrika-vadászon át a grófig) vezetnek végig a kiállításon. Interaktív játékok, makettek, érintőképernyők, VR-játékok segítségével megelevenedik a Károlyi család és a kastély számos legendája, sőt fény derül egy, a kastélyban történt gyilkosság részleteire is. Az épület elegáns tereibe számos egykori berendezési tárgy került vissza. A könyvtárszobában megtekinthető például a profi vadász, Windischgrätz Mária Magdolna díjnyertes trófeája is.

A százhektáros kastélykert

A Károlyi-kastély párját ritkító ősfás angolparkja 1975 óta természetvédelmi terület. A több mint százhektáros arborétum büszkeségei a történelem viharait átvészelő platánóriások. Az ország legnagyobb példányai közé tartoznak ezek a patak partján álló, több százéves famatuzsálemek. A kastélypark terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával és piramistölgyeivel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú történeti kertje, amely szinte belevész a környék erdőségeibe. Halastavak, patakokon átívelő romantikus hidak, árnyas facsoportok és mesebeli erdő csábítanak itt akár többórás sétára. A kastélyt körülölelő hatalmas parkot a helyreállított kilátótorony tetejéről is megcsodálhatják a látogatók.

Éjszakázzon az egykori pavilonokban

Akár többnapos kikapcsolódásra is alkalmas a füzérradványi Károlyi-kastély, hiszen a park egykori pavilonjai minden igényt kielégítő apartmanként várják a háborítatlan pihenésre vágyókat. Szobafoglalás a szallas.fuzerradvany@nofnkft.hu címen lehetséges.

galéria

 

 

 

hely

információk

nyitvatartás

Hétfő zárva

Kedd 9:00 - 17:00

Szerda 9:00 - 17:00

Csütörtök 9:00 - 17:00

Péntek 9:00 - 17:00

Szombat 9:00 - 17:00

Vasárnap 9:00 - 17:00