#Múzeumok - Műemlékek /

Szerb egyházi múzeum Szentendre

2000 Szentendre, Fő tér 6

csaladbarat
latvanyossag
muzeum
Szentendre
top sights

leírás

A Szerb Egyházi Múzeum Magyarországon, Szentendre városában található a Pátriárka utcában, a Belgrád székesegyház kertjében.

A múzeum története, a tárgyak gyűjtésének munkája összefonódik a magyarországi szerb egyháztörténettel. A gyűjtemény alapja a szentendrei püspöki kincstár, amely az idők során újabb és újabb értékekkel bővült, így fokozatosan a legjelentősebb hazai ortodox gyűjteménnyé nőtte ki magát. Szorosan kapcsolódik hozzá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyaga.

A műalkotások többsége a XVIII. sz.-ból való. Jelentős az ikonanyag, amely részben a posztbizánci iskolát követi, de sok közülük az autodidakta művészek által alkotott újszerűbb kép is. A tanultabb művészek között van Ostoja Mrkojevic, Mitrofán Zográf és Nedelko Podovic. Ezeken kívül megcsodálhatóak a szépséges kódex-bibliák, pásztorbotok és bútorok is. Többek között itt található III. Arsenije Čarnojević szerb pátriárka képe főpapi ornátusban.

A múzeum 2019-ben költözött át Szentendre Fő terére a Belgrád székesegyház ősfás udvaráról. A Magyarországon egyedülálló, páratlanul értékes gyűjtemény központi, tágas helyet kapott a Szerb Ortodox Egyház által visszaigényelt egykori szerb tanítóképző épületében, melyet teljeskörűen felújítottak ill. bővítettek is a célnak megfelelően.

Forrás: iranyszentendre.hu

hely

információk

nyitvatartás

Hétfő zárva

Kedd 10:00 - 18:00

Szerda 10:00 - 18:00

Csütörtök 10:00 - 18:00

Péntek 10:00 - 18:00

Szombat 10:00 - 18:00

Vasárnap 10:00 - 18:00

elérhetőség