#Ajánló /

TÖLTSD VELÜNK AZ ÜNNEPEKET! – ANONYM PINCE

Szövényi Áron borász-tulajdonos szerint jó párosításnak tűnik, megmutatni azt, amit az Etyeki borvidék tud: vibráló gyümölcsösséget, zamatot, illetve, amit a család apraja-nagyja hozzátesz: fiatalosságot, nyüzsgést, pezsgést.

Vajon az ünnepek is ilyen nyüzsögve-pezsegve telnek náluk? Áron elmeséli nekünk!

BEMUTATKOZUNK

Etyekre a bor hozott minket. Már 2005-től ismerkedtünk a borvidékkel, az itteni borászokkal és magával a faluval, majd 2007-ben ide is költöztünk. Ismerősök és barátok sora támogatott, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket.

Valamennyi területünk az etyek-budai borvidéken található, ahol egyedi ökológiai viszonyokkal találkozhatunk: lankás domb- és hegyoldalak, szeles fennsíkok jellemzik e tájat. A vegetációs időszak során, a gyakori napsütés és a folyamatos széljárás szárító hatása még nem jó évjáratokban is lehetővé teszi egészséges szőlő szüretelését. A fagykárok ritkák, bár az évi átlaghőmérséklet az országos átlagnál alacsonyabb. A terület csapadékellátottsága az országos átlaghoz közeli. Az altalaj és az alapkőzet jó vízháztartású területeket alakított itt ki. A talaj összetétele: meszes alapkőzet rajta lösz alapú illetve erdőmaradványos csernozjom. Mind klimatikus, mind ökológiai adottságai miatt a champagne-i borvidékhez hasonlítják.

MI ÍGY TÖLTJÜK A KARÁCSONYT

Gyerekkorom emlékezetes karácsonyi, családi története, amikor szüleim a nagy karácsonyi sürgés-forgás közepette a sütőben felejtették a bejglit. Édesanyám aznap este még utolsóként az elkészített bejglit is betette a sütőben, aztán elaludt. Én ébredtem fel az oda pirult bejgli illatára, és ébresztettem fel szüleimet. Innen ered az a családi mondás, hogy álmomban is érzem az illatokat.

Nálunk a Karácsony nem 24-ével kezdődik, már Advent első vasárnapjától készülnek a kicsik és a nagyok is az elkövetkezendő nagy ünnepre. Eljárunk a reggeli roráté misékre, a gyerekek már izgatottan tanulják a pásztorjátékra a szövegeket, készülnek a levelek az angyaloknak sőt Szent Miklósnak is szoktak írni. Tehát egy szép Adventi készületet élünk meg. Amikor tehetjük, esténként összegyűlünk mindannyian az adventi koszorú alatt és közösen imádkozunk, éneklünk.

A Szentestét mindig meghitt családi körben töltjük el, a templomi pásztorjáték után érkezik meg a Jézuska, és az angyalok hozzák a karácsonyfát is, ehhez még a nagyobbak is ragaszkodnak, nekik is így teljes a karácsony.

 

Több fajta hús ételt, halat készítünk karácsonykor, mivel 7 főre (2 szülő és 5 gyermek) főzni nagy kihívás főleg, hogy most már mindenki elég nagy étkű és természetesen mindenkinek meg van a saját kedvence.

 

Ünnepi menüsorunk:

Fenyős pisztráng, rozmaringos tepsis sültkrumplival

Vajban sült lazac bőrével, burgonya gratinnal

Pinot Noirban párolt körte

Gesztenyével töltött karácsonyi pulyka, mézes párolt almával és édesburgonya pürével Mákos és diós bejgli

Flódni családi recept alapján

 

Karácsony más és harmadnapján szoktunk töltött káposztát enni, már ha még bírunk. 😉

 

 

EGY ÜNNEPI RECEPT, TŐLÜNK, NEKTEK

 

Fenyős pisztráng 

  

Hozzávalók – 6 főre:

6 db konyhakész pisztráng

6 db 5 cm-es fenyőág

10 dkg fenyőmag

12 szem borókabogyó

3-6 gerezd fokhagyma

3 közepes citrom

15 dkg vaj frissen őrölt bors

3 evőkanál gin olivaolaj

 

Elkészítés:

Kiolajozom a konyhakész pisztráng belsejét, gerezdekre vágom a citromot, mozsárban durvára összetöröm a borókabogyót. A hal belsejébe rakom a borókát, a citromgerezdeket, és a fenyőágakat is beletöltöm. Sózom- borsozom a halat kívül-belül. Olvasztott vajjal leöntöm az egészet, a hal köré locsolom a gint. Kb. 180-200 fokos sütőben, alufóliával lefedve 15 percig sütőm, majd rápirítok még max. 10 percig. Míg a hal sül a sütőben,a fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom, tálaláskor megszórom vele.

 

Rozmaringos tepsis sültkrumpli

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya

1 fél citromból nyert citromlé

6 szál rozmaring

só ízlés szerint (tengeri só, lehet durva szemcséjű is)

2 dl napraforgó olaj

1 dl olívaolaj

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, s 2-4 cm-es szabálytalan kockákra vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy tepsibe beleöntöm az olívaolajat, majd a napraforgóolajat. A rozmaringot felaprítom, de bele is tépkedhetem. Beleszórom a burgonyát a tepsibe. Rászórok egy fél marék sót, a rozmaringot, s meglocsolom citromlével, majd átforgatom. Betolom a sütőbe, majd 40-50 perc elteltével kiveszem, és melegen tálalom. Érdemes a krumplit többször ellenőrizni 40 perc után, hogy jó-e, mert a citromlétől egy kissé ropogósabb a külseje, s ha nem vigyázunk, még túl keménnyé válik. egy fokkal világosabbra süssük inkább, mint gondolnánk, a hagyományos módon sütöttől.

Sütés ideje: 45 perc

 

MILYEN ÉTELEKHEZ TÖLTSÉTEK A BORAINKAT?

Minden, amit Etyek tud most egy csomagban. Egy borcsomag, ami kiválóan megmutatja Etyek különböző arcait, a ropogós Sauvignon Blanctól kezdve a hordós Chardonnayn át, egy vérbeli Etyeki pezsgővel.

 

Frazír 2020 – Vajban sült lazac bőrével, burgonya gratinnal

Szinkópa 2018 – Flódni családi recept alapján

Anonym Brut Evolution Összhang – Fenyős pisztráng, rozmaringos tepsis sültkrumplival Egyből kettő 2019 – Sáfrányos dél-francia hallevest, vagy erdei gombás rizottót

 

Szeretnél többet
olvasni?

Budapest és környéke más szemszögből: kalandok a felszínen, a levegőben és a föld alatt

Lépj ki a szürke hétköznapokból, és élj át különleges izgalmakat a főváros vonzáskörzetében! Barangolhatsz a magyar Hollywood kulisszái között, pilótaként […]

#Ajánló /

Taboo – ahol garantáljuk, hogy az ízek rabja leszel!

2025. június 13-án megnyitotta kapuit Nyíregyháza legújabb étterme, a Taboo Restaurant & Bar. Éttermünkben a magyar konyha hagyományos ízei és […]

#Ajánló #Gasztronómia /

András -havi disznótoros

Kedves Látogatók! Nézzenek be hozzánk 2025. november 22-én szombaton 9.00 órától a Kisnánai Várba! A várlátogatás mellett megkóstolhatják a helyben készült disznótoros […]

#Ajánló /