#Ajánló /

TÖLTSD VELÜNK AZ ÜNNEPEKET! BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET

Bort ajándékba adni és kapni is öröm, főleg, ha valamilyen személyes történet / emlék / élmény is fűződik az adott tételhez. Fogadjátok szeretettel ünnepi borcsomagjainkat, amiket kiegészítettünk Nektek egy-egy saját ünnepi történettel, családi hagyománnyal, karácsonyi recepttel.

Válogassatok kedvetekre ajánlataink közül, azt pedig még ráértek eldönteni, hogy a csomagok végül a saját fátok alá, mások fája alá, vagy éppen az ünnepi asztalra kerülnek-e… 

BEMUTATKOZUNK

A badacsonyi táj, a szőlő, a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk életét generációkon keresztül, és már a kezdetektől fogva fontos szerepet kapott a tradicionális borkészítés. Hiszünk a borvidékre jellemző fehér fajtákban, melyek segítségével megismerhetjük és bemutathatjuk a borvidék termőhelyeinek sokszínűségét. 21 hektáros birtokunk a tanúhegyek (Badacsony, Csobánc, Gulács, Tóti és Bács hegy) lankáin 8 kiváló adottságú dűlőiben található. A modern és a tradícionális technológiák segítségével készítjük borainkat a frissebb, könnyedebb stílustól a tartalmas, minerális ízvilágig, amelyek karakterei teljesednek ki a palackos érlelést követően. Ezért vált a család mottójává „Tüzes borok, vulkáni ízek”, amelyek jellemzik nagyfahordós erjesztést és érlelést követően válogatás borainkat.

MI ÍGY TÖLTJÜK A KARÁCSONYT

Karácsony napján minden évben házi kacsát sütünk, hízott kacsamájjal, amit beletörünk a kacsazsírba. Karácsony másnapján az egyik legjobb reggeli hidegen pirítósra kenve, lilahagymával!

Régebben állandó hagyomány volt, hogy Szenteste együtt ünnepelünk, igazi nagy családi-összejöveteleket tartottunk. A Nagymamákkal ment a kártyaparti a ropogó kandallótűz mellett, kései borokat iszogattunk, közben régi történeteket elevenítettünk fel, és nosztalgiázgattunk. Sajnos a Nagyszülők már az égben ünnepelnek, de mi folytatjuk a régi hagyományok ápolását. Már a harmadik generáció számára igyekszünk megteremteni az igazi karácsonyi meghittségét!

 

EGY ÜNNEPI RECEPT, TŐLÜNK, NEKTEK

Karácsonyi vegyeshalászlé, amihez minden évben 23-án a fiúk passzírozzuk az alaplevet.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pontypatkó (8-10 szelet)
  • 3 kg vegyes hal (keszeg, harcsa, ponty)
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • 4 db vöröshagyma
  • zöldpaprika, paradicsom
  • hegyes erőspaprika
  • 5 l víz
  • 2 l házi paradicsomlé
  • 3 ek kalocsai házi fűszerpaprika
  • 2 ek házi zsír

 

Elkészítés:

  1. A pontypatkókat alaposan megsózzuk, majd félretesszük másnapig.
  2. Alaplevet készítünk: egy nagy fazékba felaprítjuk a vöröshagymát, rárakjuk a felaprított paradicsomot, zöldpaprikát, a feldarabolt vegyes halgerincet, haldarabot stb.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, jól megsózzuk és főzzük kb. fél órát.
  4. Ha látjuk, hogy leválik a hal húsa, félre húzzuk a tűzről, várunk vele k. fél órát.
  5. Egy nagy tálba kiválogatjuk a nagyobb halcsontokat, gerincet stb.
  6. A hal húsát átpasszírozzuk egy tekerős halpasszírozóval, közben a léből mindig öntve rá, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.
  7. Amikor elkészültünk, hideg helyre tesszük másnapig.
  8. A két kanál házi zsírt felolvasztjuk egy nagy fazékban, majd rátesszük a házi kalocsai pirospaprikát, közben lehúzzuk a tűzről, hogy meg ne égjen, mert akkor megkeseredik.
  9. Ráöntjük a 2 l házi paradicsomlevet, majd felöntjük az előző nap elkészített alaplével.
  10. Ha nagyon sűrű lett, higítjuk vízzel.
  11. Felforraljuk és beletesszük egyenként a besózott ponty szeleteket, a haltejet és az ikrákat.
  12. Egy forrás után kész, tálalható. Tálalásnál vigyázva kell kiszedni a halszeleteket a tányérba, rámerjük a levet, erős zöldpaprika szeletekkel díszítjük és friss, kovászolt kenyérrel tálaljuk.

 

MILYEN ÉTELEKHEZ TÖLTSÉTEK A BORAINKAT?

Az elmúlt években sajnos nem esett hó karácsonykor, így mi idén ezzel a csomaggal szeretnénk garantálni a fehér karácsonyt! Legyen szó, akár a megfelelő karácsonyi ajándékról, egy meghitt beszélgetős estéről a kandalló előtt, vagy éppen az ünnepi menü sorról, ebben a csomagban mindenki megtalálja az alkalomhoz illő bort. Áldott, békés karácsonyt kívánunk!

 

Fehér Karácsony borcsomag (Limitált, összesen 30 csomag érhető el!)

Badacsonyi Furmint Csókamajor 2019 – Karácsonyi sült almás ételek mellé

Badacsonyi Szürkebarát Selection 2019 – Krémlevesekhez

Badacsonyi Olaszrizling Jégbor 2015 – Sütemények és desszertek mellé

Badacsonyi Olaszrizling Kései 2019 – Sütemények és desszertek mellé

Karós Badacsonyi Oalszrizling 2017 – Pulyka, fácánleves

Gézengúz Bácshegyi Olaszrizling 2019 – Pulyka, fácánleves

Szeretnél többet
olvasni?

Óriásbábokkal hangolnak a Székesfehérvári Királyi Napokra

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik: folytatódik a népszerű Királyok a belvárosban eseménysorozat, amely a Székesfehérvári Királyi Napok előprogramjaként varázslatos […]

#Ajánló /

Folytatjuk nyarat a vakáciozóóós fagyis kürtős desszertek hetével.

Három érvünk is van e hét mellett: Imádjuk a fagyit, hát még kürtőskalács darabokkal kombinálva milyen mennyei - tehát Kürtős […]

#Ajánló #Gasztronómia /

Jógázz a város legmagasabb kilátóteraszán!

Fitness brunch, jóga, body art… eddig semmi különös. De mindez 120 méter magasan, Budapest legimpozánsabb panorámájával? A MOL Campus SkyDeck […]

#Ajánló /