#Ajánló /

Adventi vásárok országszerte, budafoki pincejárattal

Mivel ezen a hétvégén, országszerte végleg beindul az adventi vásár boom, a budapesti Vörösmarty téri és a Bazilika előtti adventi vásár mellett érdemes másfelé is magunkba szívni egy kis karácsonyi hangulatot. És miközben az ünnepi pillanatokhoz a forralt bor is hozzátartozik, ha egy kellemes  hagyományos borkóstolón szeretnénk részt venni, irány Budafok, ahol a klasszikus borospincék hangulatát is átélhetjük.

Advent Győrben. 

A folyók városában december 1- én kezdődik az Advent Győrben programsorozat, amelyhez kötődően az utcákat átszövő fényfűzérek és díszek, az édes illatok melegséggel töltik el a belvárosba látogatók lelkét. A sétálóutcákon forralt bort, vagy teát kortyolgatva, a Széchenyi téri fényeket csodálva vethetik bele magukat a karácsonyi készülődésbe, miközben a kézművesvásár portékái évről évre különlegességeket rejtenek.

Kiemelt programok:

 • December 1., péntek, 17 óra – Advent Győrben ünnepélyes megnyitó /Széchenyi tér/ 18:00 óra – Adventi koncert – Kozma Orsi /Széchenyi tér/
 • December 2., szombat 16:00 – Adventi gyerekkoncert – Jégvarázs /Széchenyi tér/
 • December 3., vasárnap 15:00 – Puskás, a musical /Győri Nemzet Színház/

Advent Nyíregyházán. 

Nyíregyházán, a Kossuth téren a város karácsonyfája már november közepén a helyére került és illatával fokozza az ünnepi hangulatot. Igaz a vásár már november 25-én megkezdődött, az első adventi gyertyát december 3-án gyújtják meg. A belvárosban pedig a megszokott, bájos faházakból kínálják kézműves portékákat, a fínom ételeket és italokat, miközben a helyi termékek széles választéka lesz elérhető. Az érdeklődőket a karácsonyi hangulatot megidéző kürtőskaláccsal, lepénnyel, halászlével, valamint díjnyertes pálinkákkal, forralt borral várják a forgatagban. A korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült, ajándék lapcsánkával készülnek csütörtökönként a Kossuth téren.

 • December 1.én, pénteken 17.30-tól a Három királyok, A három tenor adventi zenés műsor várja az érdeklődőket Horváth Viktor, Gulácsi Tamás és Tar Dániel, a Móricz Zsigmond Színház színművészeinek előadásában.
 • December 3-án, advent első vasárnapján 16:30-tól tárja ki először kapuját a Mikulás-ház, majd ezt követően december 8-ig naponta 13:00-19:00 óra között látogathatják meg a legkisebbek a Mikulást.

Idén újdonságként a NYÍR1 Bikers Motoros Alapítvány által szervezett Motoros Mikulások felvonulása színesíti az adventi programokat. December 3-án a NyírPláza parkolójából induló motorosok jótékonysági felvonulása a Kossuth téren ér majd véget. Így aki szeretné, ezen a napon 15:00-tól találkozhat a Mikulásokkal a főtéren.

Advent Pécs 

Változatos zenei és gyerekprogramokkal, gasztroudvarral, kézműves vásárral, fényfestéssel várják a látogatókat a XII. Adventi kézműves és mesevásáron 2023. december 1. és 24. között Pécsett, a Széchenyi téren. Hétvégi programok: december 1. 17.00 HuMen Brass Band. Az 5 éves jubileumát ünneplő, többszörös fesztivál díjas HuMen Brass Band rendkívül sikeres éve a 2023-as. Idén 3 különböző utcazene fesztiválon is sikerült díjat nyerni, győzedelmeskedni. A zenekar céljául tűzte ki, hogy színpadi műsorát minél több nagyszabású rendezvényen előadja. Az ország számos rendezvényeken fellépő együttes mostanra több hazai és határon túli fesztiválon is elismerést szerzett.

 • December 2. 15.00 és 16.30 óra Meseolvasás 17.00 óra Jazzation. A Jazzation hazánk első számú jazz acappella együttese, akik nem először járnak Pécsett: a 2015-ös Europa Cantat kiemelt magyar fellépői voltak a Kodály Központban, ahol két másik alkalommal közös koncertre való meghívásukra érkezett a városba a svéd Real Group és kanadai Cadence együttes is. Nemzetközi jelenlétük a kollaborációkon túl acappella versenyek nagydíjaiban is testet ölt, itthon a jazz műfajának népszerűsítői, külföldön a magyar kultúra követei. A Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásárra ünnepi repertoárjuk legjavából válogatnak: jazzben és népzenében is megcsillantva a harmóniát, a készülődő karácsony fényeit. Jazzation: Várallyay Katus, Bolyki Sára, Kanizsa Gina, Bolyki Barnabás, Homor Máté.

Program:

 • 18.00 A Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertje – Színház tér december 3.
 • 10.30, 11.30, 14.30 és 15.30 Tintaló Cirkusz – Interaktív gyerekprogram 3–10 éves korúaknak.
 • 11.00 A Szent Mór Iskolaközpont Kicsinyek kórusa – Kórusvezetők: Kopjár Anikó és Sándorné Kiss Gabriella
 • 15.00 és 16.30 Meseolvasás
 • 17.00 Hajdu Klára & Szakonyi Milán adventi koncertje

Hajdu Klára és Szakonyi Milán neve ismerősen csenghet a jazz és a könnyűzene rajongóinak egyaránt. Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. 15 éves, kétszeres Fonogram-jelölt quartetjének dalait Európától Mexikóig pörgetik a rádiók és több mint 30 országban streamelik őket a rajongók. Milán hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese, aki amellett, hogy 10 évig énekelt a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja, együtt zenél és énekel Boggie-val és Romhányi Áronnal. Duójuk sajátos stílusa finom akusztikus muzsika, amiben a pop és a jazz elemei ízlésesen keverednek. A páros 7 éve dolgozik együtt, de már énekeltek Münchenben, Londonban, Kanadában és még az USA-ban is. You’re Gonna Rise című első közös szerzeményükre a szakma is felfigyelt, hiszen beválogatták „A Dal 2019” TOP30 dala közé, legújabb, Ne nézz vissza című daluk pedig Fonogram-jelölt lett. Jelenleg első közös albumukon dolgoznak. Saját dalaik mellett magyar és angol nyelvű karácsonyi örökzöldek, pop dalok átdolgozásai is helyet kaptak repertoárjukban, amiket elő gitárkísérettel és looperrel adnak elő.

Advent Debrecenben.

Magyarország egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi ünnepe, a Debreceni Advent grandiózus díszkivilágítással, minőségi gasztrokulináris palettával, széles és egyedülálló termékkínálattal készül ebben az évben is. A vásárban a tradíciók különleges elemei és a modern részletek is megtalálhatóak: forralt bor és sült gesztenye illat lengedezi körbe majd a hatalmas fenyőfát, a jégkorcsolya pályát, a gyerekvasútat, és századeleji karácsonyi kántálók megidézik a régmúlt karácsonyok szellemét. A Piac utcai, a főtéri és a Dósa nádor téri vásári korzón modern és tradicionális termékek egyaránt megtalálhatók: helyet kapnak a torontáli szőnyegek, a kelim szőttesek, a cserépedények, a mázas bögrék, a kézzel készült fajátékok, a mézeskalácsok, a hargitai gyógyfüvek, az ezernyi féle tea, a karácsonyi díszek és a szaloncukrok.  Több mint 90 ünnepi, feldíszített stand kínál hagyományos kézműves termékeket, kidolgozott karácsonyi díszeket, szezonális ajándékokat és közel 30 faház nyújtja ínycsiklandó finomságok, különleges kulináris élvezetek széles választékát. Nyitvatartás: hétköznapokon 12 és 20 óra között, szombaton és vasárnap pedig 9 és 21 óra között. Hétvégéken koncertek, vásári attrakciók, gyerekfoglalkozások várják a látogatókat.

Az adventi vasárnapok fő attrakciója a gyertyagyújtás, hiszen ezen szimbolikus események mutatják a fényt az ünnepek felé.

 • December 3-án az első gyertya meggyújtását 16:45-től hagyományőrző művészeti csoportok felvonulása vezeti föl a Régi Városházától a Debreceni Református Nagytemplomig, és ekkor borul ünnepi fényekbe a belváros. Minden adventi hétvégén szabadtéri programokkal, és a DEMKI-vel közösen megálmodott Adventi Kuckóban játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal lehet majd találkozni a belvárosi sétálóövezetben. A varázslatos vásár hétvégéin guruló-zongorista, verklis, mesefigurák, táncosok, zenészek és gólyalábasok is feltűnnek a nézelődő közönség között. A december 1. és 6. közötti időszak a Mikulásvárásról szól: óvodások által dekorált dézsás fenyőfák díszítik majd a belvárost, továbbá a Mikulás az Adventi Kuckóban fogadja a kicsiket, és közös éneklésre, szórakozásra invitálja őket.  A Kölcsey Központban minden hétvégén adventi műsorok várják a látogatókat: az Adventissimo, a Valceremónia, a Szent Efrém Férfikar koncertje és a Hajdú70 gálaest is megrendezésre kerül.

Debrecenben idén is 750 négyzetméteres jégpálya szolgál szórakozásként a téli sport szerelmeseinek november 25-étől egészen január 7-éig, melyet mindössze 1.200 Ft-os belépőjeggyel lehet majd igénybe venni. Az adventi szombatokon különböző tematikájú, karácsonyi hangulatú zenékkel várják a DJ-k a kori diszkóra látogatókat.

A Debreceni adventi forgatag igazi ékessége az észak-olaszországi Montagnana városában, kézműves kisipari körülmények között készült Barokk Körhinta. A díszes ringlispíl teljes pompájában várja utasait november 25. – december 23. közötti időszakban a Dósa nádor téren.

Advent Székesfehérvár. 

A királyok városa ismét díszbe öltözött az advent tiszteletére. December 2.-ától pedig ismét útra kel Székesfehérvár ünnepi díszbe öltöztetett kisvonata, hogy fényvonatként suhanjon körbe a gyönyörűen feldíszített városon. A városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében megcsodálhatjuk a különleges fényeket a Várkörúton és a Zichy-liget körül. Az utazás ideje fél óra.

Székesfehérvár emellett az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényeivel, a gyertyagyújtások előtt és után népszerű énekesek, kórusok koncertjeivel várja a vendégeket. December elsején kezdődik és szenteste napjáig tart az idei Fehérvári Advent programsorozata. A belvárosban már a helyükre kerülnek az esti sétákat hangulatossá varázsoló fények, a karácsonyi díszek, és már áll a város karácsonyfája is, amely körül idén is elindul a gyerekek kedvence, a kisvonat. Felépült a betlehem, ismét lesz hópelyhes interaktív játék a Varkocs-szobornál, a Vasvári Pál utcában pedig idén is be lehet kukucskálni a mesebeli manóváros „lakásaiba”.

Székesfehérváron december 2-án, szombaton 10 órakor nyílik meg a Püspökség Adventi Udvara. A hangulathoz illően feldíszített kertben kézműves és jótékonysági vásár várja az érkezőket hétvégenként 10.00–19.00 óra között. Az első gyertyát december 2-án, szombaton 16.30-kor gyújtják meg, a további adventi gyertyagyújtások szombatonként, ugyancsak 16.30 órakor lesznek. Az Egyházmegyei Látogatóközpont saját adventi programsorozattal készült.

Az idei Fehérvári Advent különlegessége az Ikarus Mikulásjárat: december 1–4. között kisebb utazásra viszi az érdeklődőket az Ikarus adventi fényekkel feldíszített elektromos busza. Ebben az évben is élmény lesz végigsétálni a fénybe öltözött belvárosban: a Liszt Ferenc utcától a Zichy ligetig élvezhetjük a díszkivilágítást. Érdemes kitérőt tenni a Bartók Béla térre, ahol a népszerű fénygömbök állnak, a Nemzeti Emlékhely felé járók pedig ott láthatják a közkedvelt „fénybordákat”, amelyek egy része a megújult és kibővített Kori Ligetben is látványosságként szolgál.

Ahogy a szekesfehervar.hu írja, a Kori Liget december elsején nyit, tanítási napokon 8.00–20.00 óra között, hétvégéken és a téli szünetben pedig 10.00 és 20.00 óra között várja a korcsolyázókat.

Ebben az évben is lesz élő adventi naptára a fehérváriaknak: a fényfestésnek köszönhetően a Városháza változik át esténként mesebeli kastéllyá. Este 17.30 órakor minden nap kinyílik egy ablak, ahonnan színészek, énekesek, zeneiskolások előadásában hallhatunk majd egy-egy dalt, mesét, verset a karácsonyig tartó időszakban.

Budafoki Pincejárat. 

Budafokon december 2.-án egy másfajta izgalmas program részesei lehetünk. A főváros pezsgő bornegyedében megrendezésre kerülő Budafoki Pincejárat eseményein minden hónap első szombatján, – ezúttal december 2-án – felfedezhetjük a borospincéket, a borkatakombákat, miközben megkóstolhatjuk a Budafokon palackozott borokat, pezsgőket is.

Ráadásul az impozáns budafoki pincék pedig nemcsak vendéglátóhelyként működnek, ahol kóstolhatunk és falatozhatunk, hanem látványos kiállítások és koncertek is várnak ránk. A programok ideje alatt a Borgiornotól (1221 Budapest, Mária Terézia u. 1-7.) ingyenes 6-8 személyes transzferbusz közlekedik, minden hónap első szombatján.

A december 2.-i program során a résztvevők meglátogathatják a Törley Pezsgőmanufaktúrát, a Záborszky Pincét, a Sauska Pincészetet, a Katona Borházat, ahol számos program vár rájuk – és külön a gyerekekre -, amelyek egyikeként zenés vacsorán vehetnek részt a Seybold-Garab Pincében.

 

 

Szeretnél többet
olvasni?

XXXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – 2024.03.22-24.

Bohém Fesztivál már 33. alkalommal! A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague […]

#Fesztivál ajánlók /

Valentin Kürtőskalács Napok az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

Valentin-nap alkalmából mindig készülünk valamilyen kürtőskalács újdonsággal, meglepetéssel. Ezúttal a Valentin napot követő hétvégén is szerelem lesz a levegőben és […]

#Események #Gasztronómia /

Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak […]

#Ajánló /