A budai bor históriája – múlt és jelen egy pohárban Borkóstoló és épületbemutató a De La Motte-Beer-palotában A budai Vár egyik ékszerdobozában a De la Motte–Beer-palotában a Budavári Palotanegyed saját borait kóstolhatják meg az érdeklődők. Az „Ybl szakálla” névre keresztelt zamatos, illatos, száraz fehér és a „Hauszmann bajusza” elnevezésű karakteres, fűszeres, vörös cuvée mellett a régi budai szőlőfajták és az etyek-budai borvidék jellegzetességeiről is mesél Szentesi Katalin, a Szentesi Pincészet borásza. A kóstoló után együtt bejárjuk ez egykor lakóházként és patikaként is szolgáló épület helyiségeit a pincétől a padlásig Kiss Henrietta kiemelt tartalomfejlesztési szakértő kalauzolásában, miközben megismerkedünk az épület és lakóinak – borhoz is kapcsolódó – történetével. Borsor: Szentesi Mandula Rajnai Rizling pezsgő Ybl szakálla – Zengő Öcsi 2021 Hauszmann bajusza – Budai Vörös 2022 Szentesi Laska 2022 Borkorcsolya: gouda sajtos pogácsa, tökmagos pogácsa A Szentesi Pincészet Szentesi József a filoxéravész előtti régi magyar fajták újra felfedezője, a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje. Tősgyökeres budaörsi svábként felmenői emberemlékezet óta szőlőt termesztettek és bort készítettek. Ma 16 hektáron, közel 30 szőlőfajtával gazdálkodik a birtokán. A területek egy részén a 19. század szőlészeti és borászati munkái alapján válogatott régi magyar fajták kaptak helyet, ennek köszönhetően az évszázadnál is hosszabb ideje elfelejtett borok újra beszélni kezdtek: csókaszőlő, tihanyi kék, kék bajor, laska, hajnos kék és mások. Több, mint tíz éve a lányával, Katalinnal vezetik a borászatot és az utóbbi években az unokája is besegít. A De la Motte–Beer-palota Az építtetői nevét őrző, ezért kétnevű polgárvárosi épület legszebb ékessége az emelet barokk lakótérsora, melyben az 1962-ben 15 festékréteg alól előkerült, majd feltárt, közel 250 négyzetméter nagyságú, díszesen festett falfelület látható. A palota – amelyben Beer József Kajetán Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az ún. tábori patikát működtette – másik érdekessége éppen az, hogy tulajdonosa az épület valamennyi szintjét foglalkozása képére formálta. Sétánk során bejárjuk a lakóház legérdekesebb helyiségeit, a bor tárolására és vízvételre is lehetőséget adó pincétől a – borba is kerülő – gyógynövények szárítására szolgáló padlásig, miközben megismerkedünk az épület és lakóinak sorsával a 18. századtól kezdődően egészen napjainkig. A belépőjegy magában foglalja a borkóstoló és az épületbemutatás díját. Jó tudni: a programon csak 18 éven felüliek vehetnek részt kültéri és beltéri program meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk, a helyszín nem akadálymentesített megfelelő cipő viselését javasoljuk a pincében a külső hőmérséklethez képest hidegebb, körülbelül 12 °C várható, réteges ruházat viselését javasoljuk További információk és jegyvásárlás IDE KATTINTVA.