#Bortúrák - Borturizmus - Pincék /

Barta Pince

3909 Mád, Rákóczi utca 83.

bor
pincészet
tokaj
top sights

leírás

“Ha a szőlőt természetbarát módon műveljük, akkor a bort is készítsük a lehető legtermészetközelibb, leghagyományosabb módon”

KEZDETEK

A borászat központja a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltja és megjelenése révén méltó társa az Öreg Király-dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A XVI-XVII. században épült udvarház ekkor még egy egyszintes, egyszerűbb gazdasági épületként funkcionált, ami fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül barokk stílusjegyeket hordozó főúri kúriává nőtte ki magát.

Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhetően a több felújításon is átesett épület az 1700-as évek elejére érte el mai formáját. A ház méteres vastagságú kőfalakból áll, a barokk stílus pedig visszaköszön a falba vájt kályhafülkék, a különleges módon lerakott parketta, a falfestmények és stukkók képében, amik érdekes kontrasztot alkotnak a régi rusztikus elemekkel. A földszint 2011 óta fogadja a borászat vendégeit, az emelet felújítása pedig – ahol három kétszobás lakosztályt alakítottak ki a vendégeknek – 2015-ben fejeződött be.

A PINCE ÉS A PINCEHÁZ

A pinceházat – ahol ma a borászat feldolgozó helyisége is található – szinte teljesen újjá kellett építeni. Ezen keresztül juthatunk le a házzal egyidős, részben a sziklába vájt, világos színű kváderkövekkel boltozott pincébe, amely több ponton is elágazik. A két főágat összekötő ággal együtt érdekes „H” alakot formáz, ezeken kívül található itt még két mellékág is.

A KÓSTOLÓHELYISÉG

A kóstolóhelyiség a kúria alsó szintjének legkülönlegesebb része, amelyben rusztikus hangulatú, padlótól a plafonig érő, középpilléres boltívek találhatóak. A kőből épült tartóoszlopokkal díszített, történelmi hangulatú és meghitt teremben pincészetünk kiváló borait kóstolhatja.

 

galéria

hely

információk

nyitvatartás

Hétfő 10:00 - 16:00

Kedd 10:00 - 16:00

Szerda 10:00 - 16:00

Csütörtök 10:00 - 16:00

Péntek 10:00 - 18:00

Szombat 10:00 - 18:00

Vasárnap 10:00 - 16:00