leírás A Dobosi család hivatalos források szerint már az 1700-as évektől aktív szereplője a falunak és a helyi szőlő és borkultúrának. Dániel, az Édesapánk és Ilonka, az Édesanyánk megálmodták a saját borászatukat, majd 1988-ban megépítették a pincét, a következő évben pedig kiléptek az állami szövetkezetből és munkához láttak. Jelenleg 25 hektár szőlőt művelünk, tanúsított organikus módon. A szüleink hitét és elkötelezettségét a legjobban az bizonyítja, hogy alig 1 hektár szőlő mellett akkora pincét építettek, amibe 15 hektáros birtokméretig elfértünk. Mi, gyerekek roskadoztunk annak a súlya alatt, hogy determinálva van a jövőnk és nincs más kiút, mint a kemény munka. Ezt gyerekként annyira nem élveztük, főleg a nyári szünidőben, amikor minden osztálytársunk lubickolt a Balatonban, mi meg a izzadtunk a szőlőben. Bálintnál és nálam is eljött az a pont, amikor lehetőségünk volt „kiszakadni” a család és munka kötelezettsége alól és magunk választhattunk, hogy milyen irányban indulunk el. Lehetőségünk adódott kicsit távolabbról ránézni az addigi életünkre, és arra, amitől el akartunk távolodni. Egy kis kerülőút után úgy éreztük, hogy ennél közelebb sosem voltunk azokhoz az értékekhez, melyeket otthagytunk. Utána szabad akaratból álltunk be és nem segítségként, mint addig, hanem felelős tulajdonosként. Nagyon felnézünk a szüleinkre, hogy engedtek szabadon dönteni, nem kényszerítettek arra, hogy az Ő életüket éljük. Azt gondolom ezáltal beteljesült a közhelyesnek tűnő, de igaz mondás: amit elengedsz, azt nagy eséllyel visszakapod! ❖ 1721 – A Dobosi család már itt él és borral foglalkozik. Innentől száll generációról generációra a bortermesztés hagyománya. ❖ 1958 – Megalakulnak a TSZ-ek, a területeket államosítják. ❖ 1988 – Megépül a pince és már 1 hektárnyi szőlőterület van a család birtokában. ❖ 1989 – Dobosi Dániel kilép az állami szövetkezetből. ❖ 1996 – Palackozásra kerül az első palack borunk. ❖ 2001 – Hivatalosan is belevágunk a biotermelésbe. ❖ 2002 – Elkészül a borkóstoló helyiségünk. ❖ 2006 – A család birtokában lévő összes földterületen biogazdálkodás folyik. ❖ 2007 – Hűtési technológia fejlesztése -már hűtött erjesztéssel készülnek a borok. ❖ 2013 – Átadjuk a raktár és csomagolóüzemünket. ❖ 2014 – Balatonfüredi területekkel bővülve elérjük a 25 hektár birtokméretet. ❖ 2015 – Elkészül a vendégházunk 6 szobával. ❖ 2018 – nagyságrendileg 100.000 palackot állítunk elő ❖ 2020 – Megvalósult a család nagy álma, a Birtokközpont 8 szobával, étteremmel ❖ 2021 – Éttermünk séfje az osztrák származású, több Michelin csillagos étteremben alkotó Klaus Deutschmann ❖ 2022 – Tavaszra elkészül a panoráma wellness a birtokközpont mellett galéria 1/5 × hely információk nyitvatartás Hétfő 8:00 - 17:00 Kedd 8:00 - 17:00 Szerda 8:00 - 20:00 Csütörtök 8:00 - 20:00 Péntek 8:00 - 20:00 Szombat 8:00 - 20:00 Vasárnap 8:00 - 17:00 elérhetőség https://www.dobosi.com/hu/ +36-70 316 9122 recepcio@dobosi.com https://www.instagram.com/dobosipinceszet/ Megosztás megosztás: FacebookTwitter másolás: Útvonal