#Bortúrák - Borturizmus - Pincék /

MiklósCsabi Pincéje - itt és Mór

8060 Mór, Ezerjó utca 3.

bor
Mór
pincészet
top sights
WineGroup

leírás

„Móri születésű vagyok, mesterségemet tekintve pedig nem is borász, hanem kertészmérnök. Szőlészként diplomáztam Kecskeméten, és ha valaki Móron születik, a családjában van egy kis hobbi szőlő, a végzettsége pedig szőlész, akkor valójában egyenes út vezet oda, hogy ha az ember megáll egy pince előtt, amin talál egy eladó táblát, akkor minden kis vagyonkájából, és még azon is túl megpróbálja valahogyan megszerezni. Ez történt velem is, amikor 25 évesen megvettem Móron az Ezerjó utca 3-at. Onnantól ez lett az életemnek a középpontja, minden családi összejövetel, baráti rendezvény helyszíne, ahol minden évben el is fogyott az a párszáz liter bor, ami az első években készült.” – kezdi mesélni a pincéjének történetét Miklós Csabi.

Akik ismerik a Móri borvidék borait, egészen biztos, hogy találkoztak már a miklóscsabi pincéje boraival is. Az elmúlt húsz évben a szőlőültetvény területe 8 hektárra nőtt, a néhány száz liter helyett pedig évente letöltenek 40-50 ezer palack bort. Közepes testű, friss, ropogós, jóivású boraikat leginkább a hétköznapokra szánják, ezért is lett a szlogenjük a „Szenvedélyes hétköznapok”.

Fehérboros borvidék a Móri, Miklós Csabiéknál a fő fajta a borvidék büszkesége, az ezerjó, ezen kívül chardonnay, rajnai rizling zöldveltelini, sauvignon blanc, pinot blanc, leányka és királyleányka terem, meg egy kis kékfrankos, hogy rozé is legyen a sorban. Ropogós, penge, feszes fehérborok készülnek itt, amik közül ízlés, hangulat és társaság függvénye, hogy mit választunk: kertipartihoz leánykát, nagy családi vacsorához ezerjót, filmezéshez zöldveltelinit, ha pedig valami különlegeset kóstolnánk, ott van a rajnai rizling. Sokoldalú, sokarcú a Móri borvidék, ahol minden fajta meg tudja mutatni a saját jó tulajdonságait, a terroir hatás nem annyira intenzív. Ezzel együtt bizonyos dűlők igazán emblematikusak, mint például a Csóka vagy a Kőhalmi dűlő – érdemes megjegyezni a nevüket.

A Móri borvidéken nem véletlenül terjedt el az ezerjó, a borászok régóta tudják jól, hogy kedvenc szőlőfajtájukban ezernyi lehetőség rejlik – miklóscsabi pincéjében is különböző stílusú borok készülnek belőle. Mindennapok borának a zamatos, lüktető Roger Mórt ajánlják, a pince egyik legfontosabb bora, az Ezredes pedig egy hordós érlelésű ezerjó. De ne feledkezzünk meg a Csodáról sem, amiben töppedt és túlérett szemek is vannak, így némi maradékcukorral mutatja meg az ezerjó édes arcát.

A móri borászt sokan a kedves szójátékokra épülő elnevezésekkel, a figyelemfelkeltő boroscímkékkel, valamint közvetlen stílusával azonosítják. Miklós Csabi fiatalon került Kaliforniába egy borászathoz traktorosnak, és ekkor volt szerencséje szőlészeti és bormarketing előadásokba belehallgatni. Sok érdekes dolgot tanult, de a legfontosabb, amit megjegyzett, hogy mennyire fontos a hitelesség. Az első borok palackozásától kezdve arra törekszik, hogy aki a borait megismeri, az őt is megismerje – a szakma iránti elkötelezettségét, a humorát, közvetlenségét.

Csoda, hogy nem rontottam el…” – írta fel az első hordó borára, de Ipacs Géza grafikus, aki a címkét tervezte, ezt a hosszú szöveget lerövidítette, a borra csak annyi került, hogy „Csoda”. Így indult a játék a fantázianevekkel, és hamar kiderült, hogy a település, Mór neve igen jó alapja a szójátékoknak. Demi Mór, Roger Mór, Marilyn Mórról, Depeche Mór… – mosolyt csal az emberek arcára, és máris kíváncsiak lesznek erre az apró borvidékre, amiről nem annyira a tradíciók, inkább az élmény jut eszünkbe.

Élmény pedig van itt bőven. A borok mellé számtalan programot is ajánlanak, lehetőség van hegymászásra, főzőcskézésre, pizzasütésre, virágkötészetre. Borkóstoló, dűlőtúra, esküvő vagy csapatépítő – mindenre van ötletük, és garantált a vidámság.

A bort legjobb ott megkóstolni, ahonnan származik, de ha az előző látogatás óta kifogyott a készlet, vagy ismerkednétek a borokkal, mielőtt kiruccantok Mórra, szemezgessetek a pince webshopjából: https://mikloscsabi.wineshop.hu/

galéria

 

hely

információk

nyitvatartás

Nyitvatartási információk nem érhetők el.